Беркли прв Универзитет во САД со експерт за Википедија

Кевин Горман, 24-годишниот географ ќе биде првиот уредник на Википедија стациониран на калифорнискиот Универзитет во Беркли.

Беркли прв Универзитет во САД со експерт за Википедија

– Горман е најмен за да ги советува студентите и професорите за сложената работа за уредување на написи за Википедија, онлајн енциклопедијата за која пишуваат корисниците, а има 500 милиони посетители месечно, се наведува во соопштението на Универзитетот Беркли.

Многу универзитети во САД имаат часови посветени на пишувања написи за Википедија, но досега уредниците воглавно беа поврзани за приватни институции, како американскиот Национален архив.

Беркли ќе биде прв американски универзитет кој ќе вработи човек за подобрување на Википедија.