Белците доминираат во американските филмови

TheWrap објави нова студија за расната политика во американската филмска индустрија, во која доаѓа до заклучок дека и покрај промените на површина, бројките поврзани со разноличноста и отвореноста на сите раси и профили во Холивд и понатаму се поразителни.

Белците доминираат во американските филмови

Од 39 големи филмски наслови кои доаѓаат во мултиплексите во летната сезона, дури 37 биле потпишани од бели мажи. Само два наслови режирале Афроамериканци, а еден единствен потпишува жена, пренесе МИА.

Оскарите навестија нешто друго – наградата за режија отиде кај Мексиканецот (Куарон), најдобриот филм го снимил Афроамериканец (Меквин), а жена има најдобар анимиран филм (Џенифер Ли). Велат дека тоа е голема година за разноличноста во Холивуд.

Но последните статистики се поразителни па така белците режираат дури и филмови за црни икони, како приказната за Џејмс Браун. Само афроамериканската комедија („Think Like a Man’) и спортската драма („When The Game Stands Tall“) имаат црни режисери.

Латино популацијата ја претставува Роберт Родригез со „Sin City: A Dame To Kill For“, а најголема „егзотика“ во Холивуд моментално претставува Џејмс Ван, Малезиец одговорен за „Сложувалката на стравот“ и новиот дел „Брзи и бесни“.