„Бело око“ со три награди на третото издание на Галичник филм фестивал

Со доделување на награди вчера заврши третото издание на Галичник филм фестивал што годинава се одржуваше под мотото „Диши длабоко и погледни кон небото. Си замисли желба? Се гледаме на Галичник!“. Жирито во состав на актерот Никола Ристановски, драмскиот автор Дејан Дуковски и режисерката Елеонора Венинова ги избра најдобрите краткометражни филмови меѓу сите 23 што влегуваа во официјалната селекција.

Наградата за најдобар игран филм припадна на филмот „Бело Око“ во режија и сценарио на Томер Шушан што жирито го опиша како маестрално третирање на приказната со комплексна едноставност, со елементи на „Злосторство и казна“ каде што главниот протагонист се казнува самиот себе со потрагата по правда.

Филмот ги доби и наградите за најдобро сценарио и најдобар актер, за актерите Даниел Гад и Давид Теклеаб. 


Морад Мостафа ја доби наградата за најдобра режија за филмот „Што не знаеме за Маријам“, а истиот филм се закити и со наградата за најдобра фотографија, за како што велат организаторите, неверојатната симбиоза меѓу режисерскиот израз и фотографијата во ефективното третирање на приказната.

Наградата за најдобра актерка ѝ припадна на Рита Абела за филмот „Голема“.

За најдобар документарен филм е избран „Кино Мортус“ кој ја раскажува приказната за една горлива тема на филмските работници, а тоа е бавното изумирање на киното кој што младата авторка, како што се вели во соопштението, на навистина интересен и интересен и умешен начин го доловува користејќи и архивски снимки и снимени интервјуа.

За најдобар анимиран филм пак, е избран „Хромозомот Х“, кој според жирито на интензивен начин што користи моќни и визуелни и музички и сценаристички изразни средства навистина остава огромен впечаток.

Специјално Признание за филмот „Голема“ доби режисерката Даниеле Пини, наградата од публика отиде кај филмот „Богатство“.

Фестивалот е поддржан од Агенција за филм на Република Северна Македонија, а го реализираат „ДАРМА ФИЛМ“ и месната заедница Галичник.

Фото: Галичник филм фестивал