Австралиските награди за фотографија ја покажуваат убавината на вселената

Од aрктичките светла до скриените бои на соѕвездија, австралиските фотографи го доловувааат ноќното небо со неверојатни фотографии кои се кандидати за наградата за астро-фотографија „Дејвид Малин“ (David Malin Astrophotography).

Доделувањето на овие награди започна со мал број пријавени фотографии, пред 12 години. Доделувањето на наградата сега го привлекува вниманието на на стотици фотографи кои се надеваат дека нивните дела ќе бидат избрани за некои од најдобрите астрономски фотографии во Австралија.

Годишниот Конкурсот е отворен за сите астрономи-аматери низ целата земја, со цел да се поттикне интересот за астрономијата. Еден од судиите за наградата, за БиБиСи појаснува наградата се доделува за техничката комплексност на ноќната фотографија.

Победниците на конкурсот беа објавени за време на викендот, а нивните дела беа изложени на опсерваторијата Паркс во Нов Јужен Велс. Главната награда ја доби фотографот Троја Касвел за фотографијата „WIDEFIELD“, која го прикажува соѕвездието Орион.

TROY CASSWELL/CWAS

TROY CASSWELL/CWAS

JUDITH CONNING/CWAS

JUDITH CONNING/CWAS

JAMES STONE/CWAS

JAMES STONE/CWAS

PETER HILKMANN/CWAS

PETER HILKMANN/CWAS

CHRIS MARKLEW/CWAS

CHRIS MARKLEW/CWAS

STEPHEN HUMPLEBY/CWAS

STEPHEN HUMPLEBY/CWAS

PETER WARD/CWAS

PETER WARD/CWAS

STEFAN BUDA/CWAS

STEFAN BUDA/CWAS

NEIL CREEK/CWAS

NEIL CREEK/CWAS