Авганистанки споделуваат шарени традиционални фустани како отпор на новиот кодекс на облекување

Авганистанките започнаа онлајн кампања со која протестираат против строгиот нов кодекс на облекување кој талибанците го наметнаа на студентки. Користејќи хаштагови како #НеЈаДопирајМојатаОблека и #АвганистанскаКултура, многумина споделуваат слики од нивните шарени традиционални фустани.

Во изминативе години, жените наместо панталони носеле фармерки, а шамиите беа обвиткани на главите наместо преку рамената. Но, сликите на жените во долги, целосно покриени црни абаи, кои ги покриваат нивните лица и раце се почести периодов во Кабул.

Во едно видео, жените што одржаа про-талибански собир во главниот град беа видени како велат дека Авганистанките облечени во шминка и модерна облека „не ја претставуваат авганистанската муслиманка“ и „не сакаме женски права што се странски и во спротивност со шеријатот“ – мислејќи на строгата верзија на исламскиот закон поддржана од Талибанците.

Авганистанките ширум светот бргу возвратија.

Секој регион во Авганистан има своја традиционална облека, но и покрај различноста, сите тие делат една заедничка тема: многу бои, огледала и везови. И жените ја делат истата мисла – дека нивната облека е нивниот идентитет.

Дури и оние кои живееле во најконзервативните делови на земјата велат дека никогаш не виделе жени да се облекуваат во никаби, црна облека што го покрива лицето.

„Ја објавив таа фотографија затоа што сме Авганистанки, ја носиме нашата култура со гордост и мислиме дека нашиот идентитет не може да го дефинира некоја терористичка група. Нашата култура не е темна, не е црно -бела – шарена е и има убавина, има уметност, постои занаетчиство и има идентитет “, вели Лима Халима Ахмад, 37-годишна авганистанска истражувачка и основачка на авганистанската асоцијација„ Пејванд “, која се фокусира на женските прашања.

Талибанските власти изјавија дека жените ќе можат да учат и да работат во согласност со шеријатското право и локалните културни традиции, но ќе се применуваат строги правила за облекување.

Министерот за високо образование Абдул Баќи Хакани рече дека универзитетите ќе бидат сегрегирани и превезот ќе биде задолжителен за сите студентки, но тој не прецизира дали тоа значи шамии или задолжително покривање на лицето.

Извор: BBC