[Аудио] Звукот на шумите низ светот

Звуците на шумата е јавно достапна аудио библиотека каде секој може да додаде или да позајми звук.

Снимките се исцртани на мапата за да можете да истражите како звучат шумите низ целиот свет.

Создадена е во рамки на фестивалот „Timber“, тридневен настан во Велика Британија, кој ја слави врската на човештвото со дрвјата користејќи уметност, музика и креативност.

Бидејќи фестивалот беше одложен до 2021 година, а нивото на загадување од бучава е на историско најниско ниво, неговите организатори одлучија да најдат начин луѓето да ја слават природата преку Интернет.

„Ние сме неверојатно возбудени што ја лансираме Звуците на шумата“, велат Роуан Канон и Сара Бирд, директори на Wild Rumpus, еден од партнерите на фестивалот.

„Иако не можевме да бидеме заедно лично во јули, ова ни дава можност да се собереме на поинаков начин. Затоа, каде и да живеете низ целиот свет, посетете шума и снимете ги вашите звуци од шумата“.

За настанот следната година, Wild Rumpus планира да им овозможи на четворица музичари да создаваат музика користејќи ги снимките. Оваа музика ќе биде објавена, а потоа изведена на Фестивалот на дрвјата во 2021 година.

Проектот требаше да заврши откако ќе биде објавена мапата, но иновативните начини на кои луѓето ги користеа снимките ги охрабруваа неговите творци да ги одржуваат пријавите отворени. Секој може да учествува со преземање на едноминутно снимање на сопствената локална шума.

Пријавите се придружени со фотографија од каде се направени, а некои корисници вклучија краток опис на она што може да го слушнете во клипот. Од повиците на лемури во Мадагаскар до вечерните песни на славејот во Словачка, тоа покажува како сите различни екосистеми имаат своја единствена звучна слика.

Повеќето од снимките се моментално од локации во Европа, но картата се ажурира неделно, бидејќи повеќе луѓе ги снимаат своите локални шумски области и ги пополнуваат празнините. Досега има звуци од секој континент, освен Антарктикот.