[Аудио] Силни говори на петтемина професори од трибината на Студентски пленум

Предлогот за воведување на државниот испит во високото образование се коси со автономијата на универзитетите, идејата е бесмислена, а студентскиот марш против овие реформи е лекција и за професорите. Во своите силни говори на вчерашната трибина организирана од Студентскиот пленум насловена  „Честите измени на законот – причина за лошиот квалитет на високото образование“, петмина професори без влакна на јазикот кажаа што мислат за ваквите реформи. Во продолжение проследете ги целосните излагања на професорката од Филозофски факултет Билјана Ванковска, професорот од Драмски факултет Небојша Вилиќ, професорката Маја Бојаџиевска од Филолошки факултет, професорот во пензија Љубомир Цуцуловски и професорката Дана Прелиќ од Природно-математичкиот факултет.

Билјана Ванковска: Треба да ни се случи лекција по демократија како со маршот и да нè засрами, бидејќи како професори требаше први да го покренеме

Билјана Ванковска: Треба да ни се случи лекција по демократија како со маршот by Radio Mof on Mixcloud

Небојша Вилиќ: Од реформите ни е преку глава!

Небојша Вилиќ: Од реформите ни е преку глава! by Radio Mof on Mixcloud

Маја Бојаџиева: Автономијата не само што е нарушена, туку е целосно елиминирана!

Маја Бојаџиева: Автономијата не само што е нарушена, туку е целосно елиминирана! by Radio Mof on Mixcloud

Љубомир Цуцуловски: Секоја генерација има право на свој протест и своја револуција

Љубомир Цуцуловски: Секоја генерација има право на свој протест и своја револуција by Radio Mof on Mixcloud

Дана Прелиќ: Не треба ниту да се размислува за државен испит

Дана Прелиќ: Не треба ниту да се размислува за државен испит by Radio Mof on Mixcloud