Асанж: Ќе прифатам да ме уапсат ако ОН одлучат против мојата жалба

Основачот на Викиликс, Џулијан Асанж, вели дека ќе и се рпедаде на британската полиција доколку посебната работна група на Обединетите Нации, која одлучува дали тој е „нелегално задржан“, одлучи против неговата жалба.

Работната група утре треба да соопшти дали постапките кои ги водат Велика Британија и Шведска против Асанж се спротивни на меѓунеродните конвенции кои ги имаат потпишано двете земји. Според BBC, панелот на ОН веќе одлучил дека Асанж е нелегално задржан во Британија, но за оваа вест се уште нема потврда.

Тој живее во амбасадата на Еквадор во Лондон веќе три и пол години, за да избегне екстрадиција во Шведска, која го бара за силување. Асанж тврди дека се работи за наместен случај.

„Ако ОН утре одлучат дека јас го губам случајот против Велика Британија и Шведска, утре напладне ќе излезам од амбасадата и ќе прифатам да бидам уапсен од британската полиција“, изјавил Асанж во порака објавена од Викиликс.

“Should the UN announce tomorrow that I have lost my case against the United Kingdom and Sweden I shall exit the embassy at noon on Friday to accept arrest by British police,” Assange said in a statement posted by WikiLeaks.