Антикорупциска објави список на службени возила што не смеат да се користат во кампањата

Државната комисија за спречување на корупцијата (Антикорупциска), на својата веб страница објави електронска пријава која ќе можат да ја пополнат сите граѓани кои ќе сакаат да пријават злоупотреби во текот на изборната кампања, но и список на службени возила што не смеат да се користат во изборна кампања.

Целта е да се спречи злоупотреба на државни средства за партиските кампањи.

– За да се покрене случај, не е доволен само збор туку ќе треба да се приложат и конкретни докази како фотографии или изјави од сведоци, доколку станува збор за злоупотреба на државни ресурси за изборна кампања – рече претседателката на Антикорупциска, Билјана Ивановска.

Комисијата на веб страницата објави и регистар на сите службени возила, кои можат да се пребаруваат по регистарска таблица, односно граѓаните ќе може да проверат дали во партиска кампања се користат службени возила.

Од Антикорупциската комисија потсетуваат дека во предизборниот период не смее да се почне каква било изградба со пари од буџетот, не може да се вршат исплаќања на плати, пензии, социјална помош или други исплати и материјални надоместоци од буџетски средства што не се редовни месечни исплати, а не може да почне ниту постапка за вработување нови лица или постапка за престанок на работен однос во државни и јавни институции.

Антикорупциската комисија ќе го следи и финансирањето на изборните кампањи на партиите. Оваа година за првпат партиите ќе добијат пари од буџетот – по 110 денари за секој глас.

Извор: МЕТА