Антарктикот достигна рекордно висока температура од 18,3С Целзиусови степени

Највисоката досега забележана температура на Антарктикот е потврдена од водечките климатски научници во Обединетите нации.

Температурата од 18,3 Целзиусови степени во јужниот поларен регион, едно од најбрзо затоплувачките места на планетата, ја објави Светската метеоролошка организација.

Мерењето е направено на 6 февруари 2020 година на станицата Есперанца во Аргентина на Антарктичкиот полуостров.

Претходниот рекорд, од 17,5 степени Целзиусови беше забележан на истото место на 24 март 2015 година.

Рекордот за регионот Антарктик, што значи целиот мраз и копно јужно од географска ширина од 60 степени, е 19,8 Целзиусови степени. Ова беше забележано на островот Сигни во јануари 1982 година.

Антарктикот е 14 милиони квадратни километри, двојно поголем од Австралија.

Просечната годишна температура се движи во опсег од 10 Целзиусови степени на брегот на Антарктикот до −60 на највисоките делови во внатрешноста, известува СМО.

Неговата огромна ледена покривка е дебела до 4,8 километри и содржи 90 проценти од светската свежа вода, што е доволно за да се подигне нивото на морето за околу 60 метри ако се стопи.

„Проверката на овој максимален температурен рекорд е важна затоа што ни помага да создадеме слика за времето и климата на една од последните граници на Земјата“, рече генералниот секретар на СМО, проф. Петери Таалас.

Тој додаде дека Антарктичкиот полуостров – северозападниот врв близу Јужна Америка – е меѓу местата со најбрзо затоплување на планетата, со скок од 3 степени Целзиусови во последните 50 години.

Меѓународниот комитет за евалуација на СМО се состоеше од експерти за поларна наука и клима од Аргентина, Бразил, Нов Зеланд, Шпанија, Велика Британија и САД.