„Анимакс Скопје фест“ отвори повик за анимирани филмови

Меѓународниот фестивал за анимиран филм „Анимакс Скопје фест“ објави отворен повик за аплицирање за петтото издание, кое ќе се одржува од 5-ти до 8 ноември 2015 во Скопје.

Право да се пријават имаат сите филмови изработени во која било техника на анимирање, завршени по 1 јануари 2014 година кои претходно не биле пријавени на „Анимакс Скопје фест“.

За да бидат разгледувани, филмовите треба да бидат пријавени во една од следните категории: кратки анимирани филмови, долгометражни анимирани филмови (над 45 минути) и анимирани филмови за деца.

Краен рок за праќање на пријавите и видеоматеријалите е 20 септември 2015 година.

„Анимакс Скопје фест“ го организира продуцентската куќа Аурипигмент, во соработка со Креативен центар Тинтири-Минтири од Скопје. Финансиски е поддржан од Агенцијата за филм и Град Скопје, во соработка со Кинотеката на Македонија.