Анима Мунди: Македонија – последниот круг од пеколот за животните

Здружението за заштита на животните „Анима Мунди“ реагира бидејќи полицијата заштитила веќе пријавен деликвент, кој со денови измачува коњ, го изгладнува и чека да умре во дворот на OУ „Димитaр Пoп Геoргиев Берoвски” вo нaселбa Ѓoрче Петрoв.

Од Здружението велат дека коњот служел за да се нахранат кучиња чувани за борби, кои исти така се во дворот на училиштето. Насилникот  имал уште еден коњ, информираат од „Анима Мунди“.

„Иако граѓани реагирале, иако е обезбедено возило за транспорт на коњот и му е дадена инфузија по што се исправил, собрал малку сила; иако реагирала и новинарката Ј. Ивановска и лично отишла на самото место; иако е повикана полиција за да се одземе и спаси немоќното животно; иако нашиот адвокат разговараше со полицијата и ги информираше дека ова лице злоупотребува животни, учествува во борби со кучиња и во моментот но и претходно го крши кривичниот закон,  полицијата го заштити оној кој овој коњ денес ќе го заколе, и кој егзистира пред нивни очи од борби со кучиња!

Криминалци, насилници, џган се штити во Македонија, наместо хуманоста – Македонија е последниот круг од пеколот за животните!

Се обраќаме јавно до градоначалникот Сокол Митровски да постапи, реагира, да го спаси коњот и да ни го предаде; се обраќаме на Агенција за храна и ветерина, директорот Зоран Поповски веднаш да постапат и да ги спасат животните во OУ „Димитaр Пoп Геoргиев Берoвски” каде се случува хорор пред очи на граѓаните – иако согласно законот, ваков садист треба да биде зад решетки одамна, полицијата не постапува, животните се мачат и убиваат и ниту еден нормален човек не може да стори ништо!“, стои во соопштението на Здружението.