Англија: жртвите на силување повеќе нема да сведочат на суд, нивните сведоштва ќе се снимаат

Жртвите на силување во Англија ќе бидат поштедени да сведочат во судот со новите реформи што ги најави министерката за правда Елизабет Трас.

Според неа, од септември, нивното вкрстено испрашување ќе биде претходно снимено и потоа ќе се прикажува на поротата за време на судењето.

Овој план не беше првично предвиден да започне до почетокот на следната година, но се донесе по потпишувањето на договорот со високи судии.

„Ставовите за сексуалните кривични дела и жртви се менуваат надвор од сите признавање во нашиот живот, и обвиненијата за силување сега се на рекордно ниво”, рече Трас.

„Се повеќе жртви имаат доверба да излезат, а јас сум решена да го направам нивниот пат до правдата побрз и помалку трауматичен. Ова нема да го намали правото на фер судење, но ќе осигураме дека жртвите на овие злосторства се заштитени”, вели министерката.

Министерството изјави дека овој потег следи по успешното пилот снимање на доказите на деца-жртви на сексуална злоупотреба, кои покажаа дека чувствуваат помал притисок и биле во можност подобро да се потсетат на настаните.

Трас, исто така, најави казнување на педофилите кои ги користат социјалните медиуми да ги следат децата-жртви.

Со новиот прекршок „сексуалната комуникација со дете”, кој стапува на сила следниот месец, ќе се дава казна затвор од максимум две години на оние што се осудени автоматски и се вметнати во регистарот за сексуални престапници.

„Во свет со мобилни телефони и социјални медиуми, нашите деца се уште повеќе ранливи на оние кои ја ловат нивната невиност и ја искористуваат нивната доверба”, рече Трас.