Амнести Интернешнел: Мирни протести се речиси невозможни во Русија

Во новиот извештај на организацијата Амнести Интернешнел се вели дека демонстрантите во Русија се соочуваат со зголемен број ограничувања за мирно собирање, а руските полицајци рутински користат прекумерна сила против демонстрантите.

„Руските власти во толкава мера ја загрозија слободата на мирно собирање што во Русија стана речиси невозможно да се протестира на каков било мирен начин“, предупредува Амнести Интернешнел, пренесува Дојче Веле.

Организацијата за човекови права со седиште во Обединетото Кралство ја обвини Русија за примена на ограничувачки закони и тешки полициски тактики за сузбивање мирни протести, додавајќи дека ваквото задушување во државата значително се влоши во последните години.

„Законите воведени во Русија во последните години и начинот на кој тие се спроведуваат, критично го поткопаа правото на слобода на мирно собирање“, се вели во извештајот на 21 страница, насловен „Русија: Нема место за протести“.

Исто така, се наведува Федералниот закон за собранија на Русија од 2004 година, кој е изменет 13 пати од неговото донесување.

„[Законот] забележува постепено поголеми ограничувања наметнати врз демонстрантите, вклучително и за тоа кој може да организира протест, каде што луѓето можат да протестираат и кога“, се вели во извештајот.

Додека голем број ограничувања за големи собири се воведени како одговор на појавата на КОВИД, Амнести нотира дека заострувањето на ограничувањата од страна на Русија и претходи на пандемијата и селективно се применува за оние кои организираат или учествуваат во протести.

„Руските власти со години го ограничуваат правото на слобода на собирање со неверојатна упорност и инвентивност“, рече Олег Козловски, истражувач на Амнести интернешнал за Русија.

„На ниту едно друго прашање не е дадено толку многу слобода за моќ. Како резултат на тоа, мирните улични протести станаа криминал на државните службеници – и чин на херојство од оние Руси кои се’ уште веруваат дека тоа е нивно право да го вежбат “, рече тој.