Алтернативни реклами ќе промовираат филмови од режисерки за време на „Оскарите“

Непрофитната иницијатива „Give her a break“ („Остави ја на раат“) се спротивставува на машката доминација во категоријата „Најдобар режисер“.

Сите номинации за „Најдобар режисер“ кои Академијата ги објави минатиот месец, ги добија машки режисери. Иако овој факт звучи познато, (досега во историјата, само пет жени биле номинирани во оваа категорија), сепак е разочарувачки.

Особено е тажно бидејќи оваа година гледавме голем број на филмови режирани од жени. „Малите жени“ на Грета Гервик е очигледен пример – режисерката зборуваше отворено за малата застапеност на жените во филмската индустрија. Освен филмот на Гервик, изминатата година имавме можност да ги гледаме и „Измамничките од Волстрит“ („Hustlers“) на Лорин Скафарија, „Збогување“ („The Farewell“) на Лулу Венг и „Kвин и Слим“ („Queen & Slim“) на Мелина Мацукас.

„Give her a break“ („Остави ја на раат“) се спротивставува на пристрастноста, така што нуди алтернативен начин на гледање на „Оскарите“ кои ќе се емитуваат вечерва.

Непрофитната иницијатива ќе функционира преку веб-портал кој ќе ја пренесува оскаровската церемонија, но наместо вообичаените реклами, ќе се промовираат филмови од режисерки.

„Постојат милиони жени кои создаваат неверојатни филмови, но не се пробиваат на ист начин во индустријата, како што тоа го прават мажите. Ние сакаме да го поправиме тоа“, вели основачката на овој проект, Мо Саид.

Посетете ја страницата на „Give her a break“ („Остави ја на раат“) за да видите како функционира.

Извор: Dazed&Confused