Алберие Џемаили, младински амбасадор: Ние сме генерација на надежи и можности

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • 23-годишната кумановка Алберие Џемаили кон крајот на летото беше избрана како еден од претставниците на младите од Северна Македонија и Западен Балкан, од мрежата на млади Европски амбасадори. Во интервју за Радио МОФ, таа говори за животот на младите во земјава, предизвиците кои ги наметна пандемијата, потребата од активизам и заштита на животната средина, нешто за што лично вистински се залага.

  Кон крајот на летото бевте избрана за претставник на младите од Северна Македонија и Западен Балкан од мрежата на млади Европски амбасадори. Каква е оваа функција и кои се обврските во следните три години?

  Како претставник на младите во ранг на дипломатско аташе, се чувствувам привилегирана што имам извонредна можност да носам вредности и обврски од големо значење за нашата држава, но и за зачувување на најмоќните државни кадри – а тие се нашите млади лица. Обврските се многу јасни и имаат за цел постепено менување во целиот Западен Балкан. Функцијата е директно поврзана со активноста и проектите во различни области како што се културата, животната средина, активизмот, итн. Ние ќе бидеме обврзани да организираме најмалку два настани годишно, организирани и спроведени од YEA мрежата на млади амбасадори на Западен Балкан од Европската унија. При тоа, ќе имам можност да учествувам на конференции и дебати за актуелни прашања што ја засегаат Северна Македонија, ќе имам пристап до избрани културни настани во рамките на ЕУ и регионот на Западен Балкан. За време на мандатот, младите луѓе избрани за претставници, исто така, ќе имаат можност да учествуваат во студиски посети на Брисел или други земји во рамките на ЕУ и Западен Балкан. Како дел од мрежата на млади претставници на ЕУ ќе помогнеме во организирање на настани на ЕУ и учество во нив, во спроведување на креативни и социјални проекти како што се: теми на ЕУ, вредности на ЕУ, настаните на ЕУ и разновидноста во начинот на животот на младите луѓе кои се фокусирани кон Европската унија и Западен Балкан.

  Велите дека животната средина ви е тема од посебен интерес. Факт е дека загадениот воздух е сериозен проблем, се протестира против мали хидроцентрали, против рудниците… Колку сте задоволни од тоа како македонските граѓани и институции ја заштитуваат животната средина?

  Имајќи предвид дека еден од најголемите актуелни проблеми на глобално ниво е загадувањето на животната средина, мислам дека Северна Македонија како мала земја има минимален капацитет за подобрување на инфраструктурата на животната средина. Воопшто не сум задоволна од минималните институционални и граѓански напори да се направат промени во земјата. Граѓаните соочени со егзистенцијални проблеми, не сакаат ни да знаат за  проблемите поврзани со животната средина, а камо да размислат за иднината на планетата, па мислам дека со помош на ЕУ и виталните и идеолошките иницијативи што ги покренав ќе успееме да ја подобриме ситуацијата многу.

  Друга тема на интерес ви е младинскиот активизам. Колку со својот личен пример се обидувате да покажете дека младите може да делуваат и да направат промени – во својата средина, во градот, во државата во која живеат?

  Мислам дека мојот ангажман како активист и млада жена која ќе помогне, мотивира и ја промовира работата на младите е неопходна и многу ефикасна. Секогаш кога ќе видам млади луѓе кои сакаат да ја напуштат земјата поради недостаток на институционална одговорност за задржување на младите, ги охрабрувам младите да се вклучат во меѓународни проекти и иницијативи за да се гледа дека и тие се дел од процесите кои се од голема важност и дека и тие се достојни да направат промени во земјата. Темите и перспективите што веќе ми се познати, ги споделувам како информации, им нудам канали за идеи, стипендии, лидерски активности и други иницијативи кои имаат за цел да ја подобрат актуелната состојба. Мислам дека имаме многу способна, витална и подготвена младина за да спроведеме витални проекти и иницијативи. Ме радува овој факт затоа што нема ништо подобро од тоа да работиш со млади луѓе кои се способни и соодветни за заедничка работа.

  Голем дел од младите сметаат дека колку и да се обидуваат, пишуваат петиции, протестираат, се вклучуваат во невладини…тешко доаѓа до промена. Колку младите навистина можат да направат промени?

  Политичките случувања и поларизираните кругови на нашите лидери се голема демотивација за овие млади луѓе. Политичките притисоци, непотизмот, олигархијата и криминалот се елементи кои сè уште се присутни во Северна Македонија и во начинот на донесување на политичките одлуки – а кои всушност се директно поврзани со иднината на младите во земјата и регионот. Мислам дека треба континуирано да работиме со сите општествени структури што ги имаме за да се бориме против овие појави и да постигнеме суштински промени на истите. Се разбира дека ова влијае многу лошо врз енергијата и напорите на младите луѓе што се вложуваат денес, сепак мислам дека сме многу блиску до позитивни резултати. Не беше лесен патот за да стигнеме до тука, но да се стигне до вистинскиот стадиум никогаш не треба да згаснат надежите за поубави денови. Како што реков, повторно ќе кажам „ИМАМЕ ГЛОБАЛНИ ВРЕДНОСТИ ТОЛКУ КОЛКУ ШТО И СЕ ПОТРЕБНИ НА ЗЕМЈИНАТА ТОПКА“, но таквите промени треба да ги направиме тука, бидејќи промените првин почнуваат од нас самите и опкружувањето. Јас сум целосно убедена дека еден ден ќе се чувствуваме горди како младина за секој вложен напор и бариера.

  Пандемијата дефинитивно го промени животот на сите, а младите беа меѓу најпогодената група. Колку сите овие промени влијаеја врз тебе, и колку пандемијата дополнително го отежна животот на младите?

  Како личност секогаш сум била „кодифицирана“, се нареков вака затоа што моите долгорочни и краткорочни планови, кои зависеа од мојата позиција и реалниот потенцијал, беа приоритетни и добро етаблирани. Но, тука би сакала да застанам и да истакнам еден факт кој е директно поврзан со младите – понекогаш работите не можат да одат како што сакаме и како што планираме, но никогаш  за ништо не треба да се разочараме. Доволно е да се работи со висок фокус кон следниве цели, бидејќи универзумот секогаш работи за оние кои споделуваат енергија. Така беше и со мене, додека бев на магистерски студии чиј студии ги завршив со одличен успех, се пријавив по втор пат на програмата студентска размена Еразмус во Љубљана, Словенија. Иако се подготвував да одам таму, бев вклучена и во многу  активности и угледни училишта во земјата и странство, каде ја искористив можноста да работам како асистент на еден проект на работно место со скратено работно време во Македонија. Мојата работа беше да асистирам повеќе во училишта, но откако почнав со работа, настана и пандемијата и пропадна се, дури и плановите во Љубљана. И оттогаш пишував, читав, ги следев научните истражувања во врска со ситуацијата COVID-19, и гледав нови проекти и иницијативи за тоа како да најдам ново работно место. Реално немав потреба да најдам работа веднаш, но не сум научена да чекам. Имаше моменти кога размислував многу негативно, размислувајќи за последиците од вирусот COVID-19, смртните случаи, финансиските загуби и сл. Од друга страна, ме иритираше фактот дека како една млада жена како мене, со богато меѓународно и национално искуство, може да биде без работа? Иако имав аплицирано на 30 работни места, во некои случаи добивав и негативен одговор, додека во некои воопшто не добивав одговор. Од сето ова досегашно искуство со вирусот COVID-19, колку случајно толку и штетно, работев напорно и континуирано во развивање на моите вештини во спортот, готвењето, странските јазици, читањето итн. Случајно го видов огласот за млади амбасадори што го промовираше Европската унија и по еден месец кампања еве каде сум денес. И покрај овие негативни искуства  како последица на COVID-19, сепак моите долгогодишни напори се крунисаа со успех. Можам да кажам дека вирусот COVID-19 го направи своето, а јас моето.

  Каде ја гледаш твојата иднина и во каква држава сакаш да живееш?

  Јас не мислам дека моментално Северна Македонија е идеална земја за младите да ги оживотворат своите соништа, но силно верувам дека таа ќе биде идеална земја во иднина. Идеална земја што секогаш ја земам како пример е Шведска. Оваа лична анализа е прашање на вкус, но ваквата анализа доаѓа како резултат на мерењата/проценките во секој аспект од животот што таа држава им ги обезбедува на своите граѓани. Јас сум поборник за човекови права, се борам против секоја неправда како и кога наидувам на отстапувања и дискриминација на луѓето. Јас не го правам ова само кога спроведувам активности или проекти, јас се држам до овие ставови во секој поглед, секој ден во местото каде што живеам. Ми пречи селективната правда во Северна Македонија, ми пречат предрасудите и затоа ја зедов Шведска како пример за идеална земја од моите соништа. Треба да се обожаваат заштитата на животната средина, финансиската сигурност и начинот на живеење во Шведска.

  Што би им порачалe на своите врсници?

  Имам бесконечни пораки за моите врсници, бидејќи проблемите што ги имаат се од различна природа. Отсекогаш сум мислела дека основните проблеми доаѓаат од недостаток на финансиска независност, особено кај младите. Работата и финансиското задоволство се основни елементи за тоа како тие сакаат да живеат, како ги толкуваат и живеат своите слободи и права, но исто така се и клучот за студиите или напорите што ги вложуваат. Така што, мојата порака за нив би била „Секогаш да ги следат соништата, да изнајдат нови можности, да одат во странство можеби да постигнат некоја цел, но повторно да се вратат тука и да работат за остварување на нивните соништа, затоа што еден ден, каде и да се наоѓаат, мислам дека би се фрустрирале кога би се потсетиле на нивните искуства, бидејќи како резултат на неостварените соништа во својата земја, размислуваат секогаш негативно, бидејќи тие се откажале од својот труд, и некој друг е на нивно работно место без заслуга“. Значи, вложувањето на напори, соништата, фокусот, самодовербата ги поттикнуваат нив да одат напред, овие елементи ме поттикнале и мене кон упсехот, или кон храбрите чекори…

  Ј.Ј.

 • Alberie Xhemaili, ambasadore rinore: Ne jemi gjeneratë e shpresave dhe mundësive

  Në fund të verës, 23-vjeçarja Albërie Xhemaili nga Kumanova u zgjodh si një nga përfaqësuesit e të rinjve nga Maqedonia e Veriut dhe Ballkani Perëndimor, nga rrjeti i ambasadorëve të rinj evropianë. Në intervistë për Radio MOF, ajo flet për jetën e të rinjve në vend, sfidat të cilat i imponoi pandemia, nevojën për aktivizëm dhe mbrojtjen e mjedisit jetësor, diçka për të cilën ajo personalisht angazhuar shumë.

  Kah fundi i verës, ajo u zgjodh përfaqësuese e të rinjve nga Maqedonia e Veriut dhe Ballkani Perëndimor nga rrjeti i Ambasadorëve të rinj Evropianë. Çfarë është ky funksion dhe cilat janë përgjegjësitë tuaja në tre vitet e ardhshme?

  Si përfaqë suese e të  rinjë ve në  rangun e Atashesë  Diplomatike ndjehem e privilegjuar që  do të  kem mundësi të  jashtëzakonshme  të  mbartë  vlera dhe   obligime mjaftë  madhore me  rëndësi të  veçantë  për shtetin tonë  por edhe për ruajtjen e kuadrove më  të  fuqishme  shtëtrore- e që  janë  rinia e jonë .

  Angazhimet janë  shumë  të  qarta dhe synojnë  ndryshime graduale në  gjithë  Ballkanin Perëndimor.  Funksioni lidhet drejtë pë rdrejtë  me aktivitetin dhe projektet në  fusha të  ndryshme si culture, mjedis, aktivizë m,etj.Ne do të  jemi të  obliguar që  të  organizojmë  minimalisht dy ngjarje në vit, të organizuara dhe implementuara nga rrjeti YEA I ambasadorë ve të  rinjë për të rinjtë në Ballkani Perëndimor nga Bashkimi Evropian. Gjithashtu do të  kem mundë sinë  të  marr pjesë  në konferenca dhe debate për çështje aktuale që  e tangojnë  Maqedoninë  e Veriut,  qasje në ngjarjet e zgjedhura kulturore brenda BE-së dhe rajonit të Ballkanit Perëndimor. Gjatë  mandatit gjithashtu të  rinjtë  e përzgjedhur si pë rfaqë sues  do të  kenë  mundësi që  të  marrin  pjesë në vizitat studimore në Bruksel, ose vende të tjera brenda BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Ne si pjesë  e rrjetit të  përfaqësuesve të  rinjë  të  BE-së  do të ndihmojmë i në organizimin dhe pjesëmarrjen në ngjarjet e  BE-së ,në projekte krijuese dhe sociale sic janë : temat e BE-së, vlerat e BE-së, ngjarjet e BE-së dhe larmia në stilin e jetës së të rinjve duke u përqëndruar në Bashkimin Evropian dhe Ballkanin Perëndimor.

  Thoni se ajo që është me interes të veçantë për ju është mjedisi jetësor. Fakti është se ajri i ndotur është një problem serioz, ka protesta kundër hidrocentraleve të vegjël, kundër minierave … Sa jeni të kënaqur me mënyrën se si qytetarët dhe institucionet maqedonase e mbrojnë mjedisin jetësor?

  Duke qenë  se një  ndë r problematikat më  të  më dha aktuale në  nivel global është  ndotja e ambientit mendoj se  Maqedonia e Veriut si vend I vogë l ka kapacitete  minimale pë r ta përmirësuar infrastruktur n e mjedisit . Jam plotë sisht e pakë naqur nga pë rpjekjet minimale institucionale dhe qytatere për të  bërë  ndryshime në  vend. Qytetarë t nga problemet e tjera më  të  thella egzistenciale, as që  duan ta dijnë  pë r problemet e ambientit,e lë re të  mendojnë  pë r të  ardhmen e planetit Andaj  mendoj që  me ndihmë n e BE-së  dhe iniciativave vitale dhe ideore që  kam ngritur dhe synoj që  të  arrijë  do të  pë rmirë sohet gjendja shumë .

  Temë tjetër me interes për ju është aktivizmi rinor. Sa përpiqeni të tregoni me shembullin tuaj personal që të rinjtë mund të veprojnë dhe të bëjnë ndryshime – në mjedisin e tyre, në qytet, në vendin në të cilin jetojnë?

  Mendoj që  veprimtaria ime si aktiviste dhe e re që  do të  ndihmojë , të  motivojë  dhe promovojë  punën e të  rinjëve ka qenë  e nevojshme dhe shume  efektive   . Une gjithmonë  kur shoh  të  rinjë  që  duan të  ikin dhe të  lagohen nga vendi përshkak të  mungesë së  pë rgjegjësisë  institucionale për ta mbajtur të  motivuar dhe të  angazhuar kuadrin e të  rinjë ve, i inkurajoj të  rinjtë   që  të  kyqen në  projekte dhe iniciativa ndërkombëtare për të  parë  se edhe ata janë  pjesë  e proceseve madhore dhe se edhe ata janë  të  denjë  për të  arritur ndryshime në  vend. Temat  dhe perspektivat që  tashmë  i kam të  njohura, i ndaj si informacione dhe I ofroj me interest e tyre , ju ofroj kanale pë r ide, bursa aktivitete lidershipi dhe iniciative të  tjera që  synojnë  pë rmirë simin e gjendjes aktuale. Mendoj që  kemi nje rini shume të  shkathtë , vitale dhe të  gatshëm për të  deleguar projekte dhe inciative madhore. Ky fakt me gë zon shumë  sepse nuk ka më  mirë  se të  punohet me kuadro të  rinjësh të  aftë  dhe të  pë rshtatshëm për bashkë punime.

  Shumë të rinj mendojnë se pa marrë parasysh sa përpiqen, shkruajnë peticione, protestojnë, përfshihen në organizata joqeveritare … është e vështirë të ndodhë ndryshim. Cili është qëndrimi juaj, sa të rinjtë mund të bëjnë vërtet ndryshime?

  Zhvillimet politike dhe qarqet e polarizuara të  liderëve tonë  janë  nje demotivim i madh për këta të  rinj .Presionet politike, nepotizmi, oligarkia dhe kriminaliteti janë  elemente që  janë  prezentë  ende  në  Maqedoninë  e Veriut  dhe në  më nyrë n se si arrihen vendimet politike- e që  në  fakt lidhen drejtë përdrejtë  me të  ardhmen e të  rinjë ve në  vend dhe rajon.Mendoj që  në  kontinuitet duhet punuar  me gjithë  strukturat shoqë rore që  kemi për  ti luftuar këto fenomene dhe për të  arritur  ndryshime rrë njësore të  kë tyre fenomeneve. Natyrisht që  kjo ndikon shumë  keq në  energjinë  dhe pë rpjekjet e të  rinjëve  që  bëhen sot, megjithatë  mendoj që  jemi shumë  afë r rezultateve pozitive. Deri kë tu ku kemi arritur nuk ka qenë  e lehtë , por për të  arritur stad të  duhur asniherë  nuk duhet të  shuhen shpresat për ditë  më  të  bukura. Ashtu siç e theksova do ta them përsë ri “ KEMI VLERA GLOBALE AQ SA I NEVOITET GLOBIT “ por kë to ndryshime duhet ti bë jmë  këtu ku jemi sepse ndryshimet fillojnë  nga vetvetja dhe rrethi. Jam plotë sisht e  bindur se një  ditë  do të  ndjehemi krenar si rini për çdo pë rpjekje dhe barrier ë  që  kemi patur.

  Pandemia patjetër ndryshoi jetën e të gjithëve dhe të rinjtë ishin ndër më të goditurit. Sa ju ndikuan të gjitha këto ndryshime dhe sa e bëri pandemia edhe më të vështirë gjetjen e punës, arsimimit dhe në përgjithësi jetën e të rinjve?

  Si person gjithmonë  kam qenë  “ e kodifikuar” e quajta kështu  veten sepse planet e mija afatgjate dhe ato afatshkurte  që  janë  varur nga pozita dhe mundë sitë  e mija reale, kanë  qenë  të  prioritizuara dhe te etabluara mirë . Por kë tu do të doja të   ndalesha dhe të  theksoja edhe një  fakt e që  lidhet drejtëpërdrejtë  me të  rinjtë  : nganjë herë  gjë rat nuk mund të  shkojnë  ashtu siç ju dë shirojmë  dhe ashtu siç  planifikojmë , por që  nuk duhet të  dëshpë roheni asnjë herë  në  asnjë  gjë.Mjafton të  punohet drejtë  qëllimeve në  vijim me një  fokus të  lartë , sepse universi gjithmonë  punon pë r ata që   ndajnë   energji.

  Ashtu ishte edhe me mua, ndërsa bëja  studimet e masterit duke përfunduar me një  sukses të  lartë , aplikova për të  dytën here për programin Erassmus për shkëmbim studentor në  Ljubljanë /Slloveni. Ndonë se përgatitesha për  të  shkuar atje, isha gjithashtu e kyçur në  shumë  aktivitete dhe shkolla prestigjoze në  vend dhe jashtë , ku përfitova një  mundësi që  të  angazhohem si asistente e një  projekti me pozitë  punë  part time në  Maqedoni. Puna ime ishte që  të  asistoja më  tepë r në  shkolla por ja që  sapo fillova me punë  , filloi edhe pandemija dhe gjithcka perë ndoi, madje edhe planet e Ljubljanë s .Prej atë herë  kam shkruar, lexuar, pë rcjellja zhvillimet shkencore në  lidhje me situatë n COVID19, dhe shikoja projekte të  reja dhe iniciativa se si të  gjeja një  punë  të  re. Realisht nuk kam pasur nevojë  immediate që  të  punoja, por natyra ime nuk ë shtë  më suar që  të  pres .Kishte momente që  mendoja shumë  negativisht duke menduar në  pasojat e virusit COVID19, vdekjet, humbjen finansiare etj pë r njerë zimin. Në  anë n tjetë r më  irritonte fakti se si një  e re si unë  që  ka mbi 50 pë rvoja ndë rkombë tare dhe kombë tare mund të  ishte pa punë ? Ndonë se kisha aplikuar  në  30 vende pune, në  disa  raste  kaloja fazat dhe merrja një  përgjigje negative, kurse në  disa nuk merrja përgjigje fare. Nga gjithë  kjo përvojë  e deritanishme  me virusin COVID19, sa rastë sore aq edhe e dëmshme, kam punuar fortë  dhe në  vijimë si për të   zhvilluar aftësitë  e mija në  sport, gatim, gjuhë  të  huaja,lexim etj. Në  më nyrë  rastë sore pashë  konkursin pë r Ambasadorë t e Rinjë  që  Bashkimi Evropian promovonte dhe  pas një  muaji fushatë  ja ku jam sot, mbi gjithë  këto pë rvoja negative që  COVID19 kishte përgatitur për mua, u kurorë zuan sukseset për të  cilat kam punuar me vite të  tëra.  Mund të  them që  virusi COVID19 e bëri përvojën e vet megjithatë  unë  kam berë  timen.

  Ku e sheh të ardhmen tënde dhe ën cilin shtet dëshiron të jetosh?

  Nuk mendoj që   në  bazë  të  vlerë simeve  Maqedonia e Veriut është  vendi ideal I të  rinjë ve pë r  ti jetësuar ë ndrrat, por që  do të  jetë  në  të  ardhmen kam një  besim të  fortë . Në  vendet ideale që  gjithmonë  marr si shembull ë shtë  Suedia. Kjo analizë  personale ë shtë  normal ceshtje shije pork jo vjen edhe si pasojë  e matjeve në  cdo aspket jetë sor që  I siguron shtetasve të  vet. Jam një  avokate e të  drejtave të  njeriut, luftoj çdo padrejtë si  kur has mbi devijime dhe diskriminime ndaj njerëzve.Këtë  nuk e bë j vetëm në aktivitete në   projekte, këto qëndrime i mbaj në  çdo ditë  të  vetme në  rrethin ku jetoj në  çdo kontekst….

  Më  pengon drejtësia selektive në  Maqedoninë  e Veriut, më  pengojnë  paragjykimet dhe prandaj mora si shembull Suedinë  si shtetin ideal të  ëndrrave të  mia.Pastaj mbrojtja e ambrientit, siguria finansiare dhe mënyra e jetesës në  Suedi, janë  për tu adhuruar.

  Çfarë do tu kishe thënë moshatarëve tënd?

  Mesazhe për moshatarët e mi kam pafund, sepse vet problematikat që  kanë  janë  të  natyrave të  ndryshme. Unë  gjithmonë   kam menduar se problemet bazë  vijnë  nga mungesa e pavarë sisë  finansiare e sidomos tek të  rinjtë . Puna dhe satisfaksioni finansiar janë  elemente bazike e më nyrës se si ata duan të  jetojnë , më nyrë  se si i interpretojnë  dhe i jetojnë  liritë  dhe të  drejtat e tyre, por edhe çelësi kryesor për studimet apo mundin që  e ndajnë . Andaj për mua fjalë  e fundit dhe mesazh për ta do të  ishte që  “Gjithmonë  ti ndjekin ëndrrat, të  gjejnë  mundësi të  reja, të  ikin të  punojnë  jashtë  Maqedonisë   ndoshta për ta arritur një  që llim por  të  kthehen pë rsëri këtu dhe të  punojnë  pë r  ë ndrrat e tyre, sepse një  ditë  kudo që  do të  ishin mendoj që  do ti frustronte Maqedonia kur do ta kujtonin mbi pë rvojat sepse  janë  pra ëndrrat e parealizuara këtu që  i lënë  gjithmonë   të  mendojnë  negativisht, është  dikush që  u  ja ka zënë  vendin e punës në  më nyrë  jomeritore sepse kanë  hequr dorë  nga përpjekjet e tyre”.

  Pra pë rpekje, ëndrra fokus dhe vetëm vetëbesim- këtoi shtyejnë  përpara ata, këto elemente më  kanë  shtyer edhe mua gjithmonë  drejtë  sukseseve, apo hapave të  guzimshë m …

  J.J.