Активистката Надија Мурад е добитник на наградата за човекови права „Вацлав Хавел“

Наградата за човекови права на Советот на Европа (ПАСЕ), која го носи името „Вацлав Хавел“, годинава ѝ припадна на језуитската активистка Надија Мурад. Парламентарното собрание на Советот на Европа четврти пат ја доделува оваа награда.

Наградата, која го носи името по поранешниот чешки претседател, во парична вредност од 60.000 евра, претставена е денеска на специјална церемонија во Палатата на Европа во Стразбур, на почетокот на есенското заседание на ПССЕ, објави агенциата Мета.

Претседателот на Парламентарното собрание на Советот на Европа, Педро Аграмунт, ѝ ја врачи наградата на поранешната заробеничка на Исламска држава.

ИД ја киднапираше Мурад во 2014 година на северот на Ирак, заедно со илјадници други жени и девојки. Таа три месеци била во ропство и силувана, пред да успее да побегне и да дојде во Германија. Оттогаш таа е активистка за човекови права, јавно говорејќи и свртувајќи го вниманието кон проблемите со кои се соочуваат Језуитите, особено кога станува збор за присилување на тамошните двојки и жени на сексуално ропство и трговија со луѓе.

Мурад беше кандидатка за Нобелова награда за мир во 2016 година, а во септември беше именувана за прва амбасадорка на добрата волја на Обединетите нации.