Аја Софија веќе не е музеј, одлучи Врховниот суд во Турција

Врховниот суд на Турција ја поништи одлуката на Советот на министри од 1934 година со која џамијата Аја Софија беше претворена во музеј, пренесува „Ал Џазира Балканс“.

Претседателот Реџеп Таип Ердоган предложи да се врати статусот на знаменитоста заштитена од УНЕСКО во џамија.

Идејата за ваквиот потег ги алармираше американските, руските и грчките власти, но и православната христијански заедница во очи на пресудата од Вишиот управен суд кој првото рочиште го одржа претходниот четврток.

Како што пишува „Ал Џазира Балканс“ под знак прашалник е и законитоста на одлуката од 1934 година со која се претвори во музеј оваа античка градба.