Агенција за филм: Започнува со снимање првиот филм за време на ковид кризата – „Таја носеше црлена шамија“

Агенција за филм информира дека со нивна поддршка, по неколкумесечна стагнација предизвикана поради Ковид-19, денес во Хрватска започнува со снимање филмот „Таја носеше црлена шамија“ („Nosila je rubac črleni“).

Се работи за хрватско-македонска копродукција, во режија на Горан Дукиќ. Филмот е во продукција на Швенк од Хрватска, а македонски ко-продуцент е Вертиго Вижуал.

„Приказната, по сценарио на Сандра Антолиќ, го следи семоќниот и сезнајниот наратор Исус Христос, не помалку сезнајната тетка Анка и љубопитната прасица Беба, кои се главните ликови на оваа романтична рурална комедија со пеење, сместена во питомото Загорје во воените 1990-ти. Со ситниот вез на слатко-горки заплети доминираат драмата на првата свинска љубов во време на воздушна тревога и дефектот на една фризерска хауба насред полузавршена фризура“, соопштуват од Агенцијата.

Што се однесува до снимањето филмови на тло на Македонија, Агенцијата даде предлог Протокол за снимање филмови во услови на Ковид-19 до Комисијата за заразни болести, за кој се чека одобрување.