2019 била најтопла на Алјаска, просечните температури растат

Просечната температура на Алјаска во 2019 била 0.1 степен Целзиусов, што претставува 14 степени над долгорочниот просек, се наведува во годишниот извештај на Националната агенција за океани и атмосфера, пренесува „Н1“.

Во последните години, просечните температури на Алјаска постојано растат, при што во четири од последните шест години е забележана рекордна топлина. Претходниот рекорден просек на Алјаска е забележан во 2016 година.

Температурата во јули во најголемиот град Енкориџ за прв пат достигна 32.2 Целзиусови степени.

Изминатава деценија во САД се регистрирани временски непогоди и климатски катастрофи кои предизвикале штета од 119 милијарди долари, што претставува двојно поголем износ од 59 милијарди од претходната деценија, се наведува во извештајот.