19 воодушевувачки скали претворени во уметнички дела

Уличната уметност е претпознатлива по мурали кои покриваат цели ѕидови, а некогаш и самите објекти. Таа има неверојатна способност да го претвори светот во отворена галерија, но има една површина која често е игнорирана – скали.

Кога се насликани, уметничките дела на јавните скалила се воодушевувачки. Скалите претставуваат неочекувано платно за портрети, геометриски шеми или сложени мозаици. Секое скалило е една фракција од поголемата слика.

Кога скалите ќе се перцепираат од долната страна, индивидуалните елементи се спојуваат и создаваат инспиративен ефект.

Еве 19 од најпознатите скали претворени во уметнички дела, од целиот свет:

Скали на 16-та авенија - Ајлин Бар и Колет Кручер - Сан Франциско, Калифорнија

Скали на 16-та авенија – Ајлин Бар и Колет Кручер – Сан Франциско, Калифорнија

Змија на светлината – Xomatok – Лима, Перу

Скали во Сеул, Јужна Кореја

 

Музејот на уметноста во Филаделфија, Пенсилванија

 

Скали со распрскана боја во галеријата Закета – Леон Тарасевич – Варшава, Полска

Скала – Хорст Гласкер – Вупертал, Германија

Скали – Магда Сајег

Скали со различни модели – Dyhzahyneras – Бејрут, Либан

Техеран, Иран

Дело на Dyhzahyneras – Бејрут, Либан

Пијано скалила – Валпараисо, Чиле

Скали на мирот – Волонтерскиот тим на Џуд – Сирија

Скалите на Санта Марија дел Монте – Сицилија

Анаморфични скали – ZAG & SìA – Париз, Франција

Скали од Dihzahyners – Бејрут, Либан

Holsteiner Treppe – професор Хорст Гласкер – Вупертал, Германија

Оригами скали – Madmoiselle Maurice – Франција

Жените се херои – JR – Бразил

Скали на Музичкиот театар – Сеул, Јужна Кореја