И во Македонија ќе се одбележува 15-годишнината на Википедија

Почнувајќи од 15 јануари, па во следните неколку дена, македонската викизаедница и огранокот „Споделено знаење“ приредуваат прослава и информативно-образовни настани, со цел да се запознае македонската јавност со целта и смислата на Викимедииното движење, активности во Македонија и сето она кон кое се стреми оваа заедница во работата. Ова вклучува прослава, семинар со предавања на членовите и гостинска организација од сродна дејност, панел-дискусии, групни уредувачки потфати.

Организаторите велат дека настаните се отворени за сите, а еве ја програмата:

Петок (15 јануари) — Презентации и роденденска прослава
Почеток: 19:00 ч.
 • Видеа – 15 минути (19:00-19:15)
 • Панел-дискусија – 30 минути (19:15-19:45)
 • Презентација на гостинска организација – 15-20 минути (19:45-20:00)
 • Презентација на Споделено знаење – 15 минути (20:00-20:15)
 • Роденденска прослава
Сабота (16 јануари) — Семинар „Истражи ја Википедија“
За присуство на семинарот „Истражи ја Википедија“, Ве молиме пополнете ја пријавата. Бројот на учесници е ограничен.
Почеток: 10:00 ч.
 • Документарен филм за Википедија – 15 минути (10:00-10:15)
 • Што е Википедија, а што Викимедија? – 45 минути (10:15-11:00)
 • Пауза – 15 минути (11:00-11:15)
 • Уредување на Википедија (прв дел) – 45 минути (11:15-12:00)
 • Пауза – 15 минути (12:00-12:15)
 • Уредување на Википедија (втор дел) – 45 минути (12:15-13:00)
 • Ручек – 30 минути (13:00-13:30)
 • Слободни лиценци и авторски права – 30 минути (13:30-14:00)
 • Пауза – 15 минути (14:00-14:15)
 • Викимедија како глобално движење – 30 минути (14:15-14:45)
 • Викимедија во Македонија – 30 минути (14:45-15:15)
 • Преглед на денот – 15 минути (15:15-15:30)