#НеЕВест – работилници за медиумска писменост

Со растот на лажните вести и пропагандата, се јавува потребата од медиумска писменост кај младите кои секојдневно се изложени на низа манипулативни содржини. Оттука, Националниот младински совет на Македонија и Радио МОФ го работат проектот „Младинска медиумска писменост“ со цел да се подигне свеста кај младите учесници за критичко размислување, за аналитичен пристап на информациите кои ги добиваат од медиумите и способност за евалуација на содржината.

Проектот „Младинска медиумска писменост“ ќе одржи три викенд обуки за 60 млади од Скопје, Велес и Тетово и една обука за граѓански организации кои ќе резултираат сопродукција на едукативни содржини за слобода на изразување кај младите од маргинализираните заедници, без разлика на пол, етникум, социјален статус и сексуален и родов идентитет.

Сработените содржини ги објавуваме во продолжение.

16 октомври

 Kиното со години е апстрактен поим за велешани

Градот на Рацин, во кој живеат голем број љубители на филмската уметност со години немаат можност да уживаат во “вкусот” на филмската продукција. Иако Велес е препознатлив по културните манифестации, граѓаните немаат можност да го посетат киното во градот.

„На Велес му треба кино, но ние сме лишени од тоа,”вели Б.К.

Изминатите години младите направија голем број активности со цел повторно  да заживее кино-културата во Велес. Но сепак надлежните  не понудија решение. Зградата на некогашното кино „11 Октомври” стои. Таму покрај просторната  кино сала и одличен капацитет, функционираше и кино летна тераса, одлична за летно уживање. Сепак, со години внатрешноста е руинирана.

Повозрасните се сеќаваат дека киното „11 Октомври” некогаш беше одлично место каде граѓаните можеа да поминат квалитетно време. Младите пак ја немаат таа можност. Тие се принудени да ги посетат кината во соседните градови за да можат да ја почувствуваат моќта на филмското платно.

„Секако дека сакам да има кино, зошто да мораме да одиме до Скопје”-изјави Е.Б

Многу прашања се отворија во јавноста, некои сметаат дека затворањето на киното  е чиста политика, други пак дека финансиите претставуваат проблем. На инфо таблата пред влезот во киното можат да се сретнат  најразлични постери и реклами, но не и најава за промоција на нов филм.

„Подобро би било да има кино, одколку театар,во денешно време барем ние младите повеќе сакаме да одиме во кино, сметам дека доколку има кино ќе биде најпосетувано, како од нас така и од најмалите. Да би имало кино би одела секој викенд”, изјави Ф.М

Тина Божинова

13 октомври

[Фото] Велешани имаат желба, но не и услови за возење велосипед

Се повеќе и повеќе млади се гледаат по улиците на Велес со велосипеди. Но, тие немаат обележана патека каде можат слободно да возат, без исвиркување од возачите на автомобили. Овој проблем е се почест низ градовите во Македонија.

Велосипедисти низ Велес

Се одлучивме да прашаме неколку млади граѓани за проблемите кои ги имаат велосипедистите.

„Мислам дека треба да се зголеми свеста околу велосипедизмот, и многу повеќе да почне да се практикува велосипедизам отколку автомобили. Немаме простор за велосипедски патеки. Но, автомобилите можат повеќе да ја покажат својата свест и да ги пропуштат велосипедистите во тесните грла, па подоцна да ги претекнат на отворено“, изјави А.А.

„Епа мислам дека треба да има означена патека за велосипедистите на тротоарот. Доколку има означени патеки за велосипедисти не би дошло до конфликт помеѓу возачите и велосипедистите. А такви патеки за велосипедисти би требало да има на поголемите и прометни улици“, смета И.Н.

„Поголемиот број возачи на автомобили имаат почит кон велосипедистите. Не сите, но поголемиот дел. Доста важна е и заштитата на самите велосипедисти“, изјави К.В.

„Па добро мислам дека во Велес треба да се почне со изградба на велосипедски патеки, кои ни се неопходни за да бидеме безбедни и сигуни додека возиме. Но, и ние како сами велосипедисти треба сами да бидеме свесни за својата безбедност и да имаме заштитна опрема на нас“, рече Х.И.

„Ни фалат велосипедски патеки. Но и свест кај возачите дека има учесници во сообраќајот на две тркала освен моторите. Кои се велосипедистите секако, чии број на рекреативци е зголемен. Но не сите велосипедисти можат да се снајдат во не ретко густиот сообраќај кој го имаме во градот“, потенцираше В.А., која додаде дека е учесник на оргнизираните маратони со велосипед од „Велес бајкинг“.

Инаку, на 22 септември локалната власт со Министерството за животна средина и просторно планирање организираше слободно возење велосипед на ученици од основните и средни училишта во рамките на Европската недела на мобилност. Ова е 5-та година по ред како во Велес се одржува ваков настан.

Извор: tirekovmirece.com

Тој не е единствен. „Велес бајкинг“ организираат велосипедски маратони како што се Азот маратонот во склоп на Велешката питијада која се оддржа претходниот викенд. Toa воедно беше апел во името на граѓанините на Општина Велес, за обележување на велосипетски патеки, барем на пошироките улици каде е можно ова да се направи, познавајќи дека градот е со тесни и стрми улички.

Автори:
Мартина Переска
Ѓорѓина Славевска
(Текстот е производ од работилницата за „Младинска медиумска писменост“ во Велес)

12 октомври

[Видео] Што е медиумска писменост? – анкета со скопјани

Анкетите се производ на група средношколци кои беа дел од работилницата по медиумска писменост што се одржа во Скопје, на 7 и 8 октомври.

9 октомври

[Видео] Што е медиумска писменост? – анкета со Велешани

Анкетите се производ на група средношколци кои беа дел од работилницата по медиумска писменост што се одржа во Велес на 30 септември и 1 октомври.

7 октомври

ШOКАНТНО: Караница во Дебар Маало! (лажна вест)

Двајца возачи на ул.Ленинова се скараа за паркинг место.Ситуацијата стана сериозна беше повикана и полиција.

Градоначалникот на општина Центар, Жерновски, од 4-годишен мандат не ги исполни ветувањата на граѓаните за подобрување на урбанистичкиот план,а воедно не инвестирал во паркиралишта. Револтираните граѓани веќe формираат иницијатива која ќе се бори со непочитување на правилата во сообраќајот.

Анонимен извор  вели :,,Револтирани сме од власта, особено од Жерновски  бидејќи ние секој ден се соочуваме со проблеми како несовесни возачи, паркирање на тротоари и тоа пред нашите домови.Нашата безбедност и безбедноста на нашите деца е загрозена.”

 КОНЕЧНО: Решен е деценискиот проблем со паркинзите во Дебар маало! (лажна вест)

 

Во Општина Центар се изгради нов монтажен паркинг како трајно, системско решение на проблемите  со кои се соочуваа граѓаните од Дебар Маало.

Со овој проект конечно се дава решение на проблемот со пренасочување на паркирањето и солободување на тротоарите од оваа населба

„Заради дотогашната лоша соработка со претходната власт и недоволната контрола од страна на тогашното МВР, ограничувањето на сообраќајот не се почитуваше во целост’’ – изјавуваат локалните власти.

Монтажниот паркинг е изграден меѓу празните општински бараки Министерството за одбрана и истиот има капацитетна можност да прими од 270 до 350 возила.

Исто така, со овој проект се решава и деценискиот проблем со паркирањето на Боемска улица, но и на државните институции и општински власти кои функционираат во околните објекти. Од општината следно најавуваат поставување на заштитни столпчиња на сите улици, со што населбата Дебар Маало би постанала пешачка зона и еколошки почиста средина за живеење.

Општина Центар пред една година го изгради првиот монтажен паркинг позади трговскиот центар Буњаковец и со овој проект се обезбедија 140 места за бесплатни паркирање на возила..

Дебар маало има потреба од катни гаражи- Тротоарите се за пешаците

Граѓаните на Дебар Маало рекоа дека имаат проблем со пркинзите. На поставеното прашање дали имаат некакви потешкотии во наоѓањето на паркинг место, анкетираните граѓани ги отворија своите срца и домови и ни кажаа дека, особено по завршувањето на работното време, имаат особено големи проблеми во наоѓањето на паркинг место и се соочуваат со блокираност на пешачките патеки.

„Еден од проблемите во Дебар маало е паркирањето. Оссновен проблем е што пренатрупано е со возила. Треба катни гаражи. Не може ова вака, тротоарите се зафатени“, изјави еден од анкетираните жители на Дебар маало.

Пренатрупаноста од автомобили и узурпираниот простор од продолжените тераси на околните кафе барови во населбата значително го отежнуваат  општоколективното движење. Исто така, како проблем го наведоа и отежнатото доставување на роба и репроматеријали во маркетите и пазарите како резултат на пренатрупаноста со возила, како на обележените паркинг места така и на тротоарите.

Како едно од можните решенија за наведените проблеми на граѓаните, ни наведоа дека разумно решение би било градењето на повеќеетажна катна гаража, на разумно растојание од фрекфентните улици.

Притоа изјавија дека ваквиот долготраечки проблем би требало да биде решен, но никако на сметка на зеленилото.

6 октомври 2017

[Видео] Што е медиумска писменост? – анкета со Тетовци

Анкетите се производ на група средношколци кои беа дел од работилницата по медиумска писменост што се одржа во Тетово на 23 и 24 септември.

4 октомври 2017

[Став] Пред зимата во Тетово останаа еколошките проблеми

Доаѓа зимата, а проблемот со загадувањето продолжува во Тетово. Секојдневно граѓаните се приморани да го вдишуваат нечистиот воздух.

Во период пред да започне грејната сезона, загадувањето е на високо ниво и потребно е да преземеме мерки, баш тогаш кога е најалармантно. Лани, Тетово беше прогласен за најзагадениот град во Европа.

Граѓаните своето незадоволство го покажаа преку масовни протести, а властите наместо да се зафатат со решавање на проблемот, вината ја насочија кон фабриката „Југохром“. Фабриката сега е затворена, градењето на згради продолжува, а проблемите со загадувањето сè уште ги има. Последните години овој проблем особено се зголемуваше кога паѓаат температурите.

Пред некоја недела беше запалена депонијата, а маалата во близина беа полни со чад. Сето ѓубре е расфрлано по улиците, поради недостиг на корпи за отпадоци, а ние се прашуваме како нашето дете ќе живее во ваква околина.

Теодора Петровска

2 октомври 2017

[Фото] Велосипедските патеки во Тетово

Тетовци ретко се одлучуваат да ги возат своите велосипеди бидејќи во недостаток и узурпација на велосипедските патеки, тие се принудени да се изложуваат на опасност и да возат по градските коловози покрај автомобилите.

Наместо практикување здрав и активен начин на живот, граѓаните велат дека патувањето на велосипед од една до друга локација во градот е вистински чин на храброст, додека истовремено коментираат дека се исплашени од бројните вести за повредени велосипедисти.

Средовечен човек на велосипед беше повреден во близина на трговскиот центар „Веро“, меѓу последните во серијата вакви инциденти на тетовските улици.

Иако по главниот градски булевар постои велосипедска патека, таа најчесто е непроодна бидејќи на неа се паркираат автомобили или се поставени контејнери. Поради пречките, велосипедистите се приморани да возат по улица.

Градот под Шар Планина веќе долг период се соочува со високо загадување на воздухот и останува без соодветно решение на проблемот. Големиот број автомобили и густиот сообраќај од експерите се посочува како една од главните причини за високото аерозагадување.

Александра Николовска

1 октомври 2017

ФОТО: ВИДЕТЕ ШТО ДЕНЕСКА ГИ РАЗГНЕВИ ВЕЛЕШАНИ (лажна вест)


Денес во Велес се одржа протест на здружението „Гласот за животните“ кој ги вознемири граѓаните . Малиот број на бучни протестанти ги иритираа случакјните минувачи и станарите. Маршот започна од интернатот „Лазар Лазаревски“ и продолжи кон трговскиот центар, до кружниот тек кон центарот на градот и назад кон едносмерната улица, се до Општина Велес и полициската станица. Потенцијалниот градачалник Аце Коцевски го поддржа протестот во склоп на неговата кампања, додека сегашниот градоначални беше против и ја испрати полицијата кои им пречеа на демонстрантите.

Изиритирани од ваквиот пристап демонстрантите протестираа се погласно и ги возмемирија граѓаните во ова мирно неделно попладне, кои веќе се презаситени од протести. Минувајќи покрај кафулињата добија мраз по главите. Минувајќи низ центарот попречија слободно да се движи една велосипедска група, но попречија слободно да се одвива и една свадбена прослава.
Инаку протестот беше за заштита на кучиња скитници.

ВЕЛЕШАНИ ГО КРЕНАА ГЛАСОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНИТЕ (вест)

Денес во попладневните часови низ велешките улици се организираше протестен марш на Здружението „Анимал воис“ со цел заштита на животните. Протесниот марш се движеше низ главните улици на Велес со почетна локација Интернатот „Лазар Лазаревски“.

„Целта е да се поттикне свеста на народот, забрани продажбата на слободен отров којшто може да го купи секој, а е нелегален отров“, изјави Драгана Димовска, четиригодишен активист на Здружението.

Драгана Димовска

Маршот беше поддржан од љубителите на домашните миленици кои директно беа засегнати од постоењето на овој проблем.

Меѓу големиот број присутни поддржувачи, беше присутен и кандидатот за градоначалник на општина Велес, Аце Коцевски и претседателот на еколошкото друштво „Вила Зора“, Ненад Коциќ.

Здружението бара да се зголемат капацитетите за згрижување кучиња од улица во стационар во Велес.