“Зумирај родово базирано насилство” – иницијатива на средношколците во Велес

Во Велес започна реализација на младинска иницијатива за превенција на родово базирано насилство, креирана од страна на средношколците од сите средни училишта во градот.

Целта на оваа иницијатива е да се подигне свеста кај младите за формите на родовото базирано насилство, да се охрабрат јавно да зборуваат за тоа и да размислуваат за превенција и минимализирање на РБН.

Во реализација на активностите вклучени се тизер видеа каде што граѓаните одговараат на вообичаени прашања и направен е еден колаж, кој може да се погледне на блогот на иницијативата, врснички едукации во средните училишта како и снимање на краткометражен аматерски филм и сл.

Иницијативата е поддржана од “Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство” како и UN WOMEN organization.