Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

Кога денес отворате нов таб во браузерот, гледате видеострим во живо или играте 3д-игра, сето тоа се чини речиси премногу лесно, особено за оние кои знаат како изгледаше некогашниот сајбер-живот. Но, и покрај постојаното пробивање низ тешкотиите на штотуку појавените компјутери, сеќавањата на тоа време сепак будат носталгични спомени.

Во последните 20 години, од купишта дискети и дајал-ап конекции, стигнавме до неограничен клауд простор и оптички супер-брз интернет. Еве некои од фазите во ова незаборавно технолошко патување:

Звукот на старите модеми:

Во времето пред цд-ата да го преземат приматот, за да инсталирате само една програма, понекогаш ви беа потребни 10 или 15 флопи дискети

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

Старите скринсејвери знаеја да бидат чудни (во најмала рака)

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

Clippy, вашиот Word помошник

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

Encarta, дигиталната енциклопедија на Microsoft на ЦД, далечниот предок на Wikipedia

IRC чатовите беа мегапопуларни долго пред појавата на Skype или Twitter.  Asl pls?

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

P2P програми за размена на фајлови (музика) – на денешните деца, Kazaa, Napster и Gnutella можеби им звучат како ликови од цртан филм, но пред десетина и повеќе години (пред да ги затворат), овие програми му беа неопходни на секој што сакаше да спушта музика од интернет.

Техносталгија: заборавени компјутерски моменти

 

 

Извор