„Срамота“ – вечер на раскажување квир приказни и настап на Зоки Бејбе во Театар Комедија

Во рамки на Скопскиот викенд на гордоста ќе се одржи „Срамота“, вечер на раскажување на квир приказни, инаку иницијатива на ПичПрич дуото Ана Василева и Румена Бужаровска.

Настанот ќе се одржи во сабота, 11 јуни, во Театар Комедија, а по настанот свој диџеј сет ќе има Зоки Бејбе.

Со почеток во 20 часот, свои приказни ќе раскажат Биљана Гинова, Ѓорѓе Јовановиќ, Јелена Вишњиќ, Лила Милиќ, Ана Аврамоска и Славчо Димитров.

„Срамот е поврзан со нашите желби, задоволства, однесувања, движења и мисли, па затоа овие приказни создаваат наративи за отпор. Конечно, нашиот срам станува наше задоволство и среќа. Наместо наведната глава и зацрвенети образи, ние даваме отпор. Наместо неподносливото внатрешно гушење, ние пукнавме од смеење. Овој настан има намера да го искористи хуморот како моќна алатка за отпор и кршење на општествените норми и притисок што создава чувство на срам кај нас како поединци“, објаснуваат организаторите.

Билетите можат да се купат на билетарата на Театар Комедија или онлајн.