Програма за LocoMotion #8 – фестивал за современ танц и перформанс

Фестивалот за современ танц и перформанс LocoMotion ја објави програмата за осмото издание, кое ќе се одржува во периодот од 24-28 октомври во Младинскиот културен центар. Организаторите најавуваат најразлични перформанси, работилници и промоции на македонски и странски уметници.

Сабота 24.10.2015
20:00 НА ТРАКА/ Авторство и изведба: Игор Коруга
21:30 -das marionette- : Saudade/ Изведува: Adriana La Selva (Адриана Ле Селва), музичка изведба Arnaud Stox (Арно Стокс)

Недела 25.10.2015
20:00 20:00 VERFREMDUNGSZWECKE/ Purpose Of Alienation / УПОТРЕБА/ Целта на отуѓувањето
кореографија: Angela Kecinski (Ангела Кецински)/ изведуваат: Teresa Hoffmann, Angela Kecinski, Elisabeth Leopold, Patricia Mai (Тереса Хофман, Ангела Кецински, Елизабет Леополд, Патрициа Маи)

Понеделник 26.10.2015
20:00 MOVEMENT OF LOVE/ Движење на љубовта / автор Sabrina Železnik (Сабрина Железник)/ презентација на истражување
21:00 MRF / Ко-автори, изведувачи, музика и текст: Драгана Заревска и Александар Георгиев / презентација на истражување

Вторник 27.10.2015
12:00 12:00 ОТЕЛОТВОРУВАЊЕ НА КРЕАТИВНИОТ ПРОЦЕС: ДВИЖЕЊЕ, КОНТАКТ, ПОТЕНТНОСТ/ Работилница на Anita Chari (Анита Чари)

20.00 Промоција на теориска книга од Анита Чари (Универзитет Орегон, Соединети Американски Држави) во разговор со Сенка Анастасова (Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје) / Политичка економија на сетилата: Неолиберализам, Реификација, Критика (Колумбија пресс, октомври 2015), разговор: Проф. Д-р Сенка Анастасова со Проф. Д-р Анита Чари / @ Менада

Среда 28. 10. 2015
20:00 СТАПИЦА/ Соло на Mariana Tengner Barros
21:30 НАЈДОБРАTA/ NAJBOLJA/ изведувач Најдобрата

Во рамки на фестивалот ќе се одвиваат активности кои се дел од проектот Критичка пракса _Made in Yu_.  Проектот е ориентиран кон засилување на дискурзивните рефлексии за современите изведувачки уметности, со цел да го овозможи нивниот продор кон пошироката публика, фокусиран на пост- југословенскиот регион и неговата врска со европскиот контекст.

Со овој проект, се овозможува политичкиот и креативниот потенцијал на Балканскиот регион да стане видлив и артикулиран како критичка платформа за млади мислители кои се во можност да направат општествени и културни промени.

За време на фестивалот ќе учествуваат уметници од Бугарија, Унгарија, Израел, Италија, Германија, Велика Британија,  Холандија, Шведска и Словенија.

Ментор на програмата е Ана Вујановиќ, а координатори се Маријана Цветковиќ Марковиќ и Биљана Тануровска Ќулавковски.

Фестивалската програма на Локомоушн #8 е поддржана од општина Центар преку проектот Кино култура, Гете Институт Скопје и Министерство за култура. Критичката пракса_Made in Yu_програма пак, во рамките на проектот Life Long Burning е подржана од EU programme for culture. 

Влезот за посетителите ќе биде слободен.