Повик за поддршка на млади социјални претприемачи од Западен Балкан

Регионалниот инкубатор за социјални претприемачи (RISE) четврта година по ред објавува Повик за аплицирање за својата програма за поддршка на младите социјални претприемачи во Западен Балкан, соопштува тимот на RYCO.

Оттаму велат дека четвртиот повик за аплицирање беше отворен на 1 септември. Програмата за инкубација бара нова генерација млади луѓе на возраст меѓу 16 и 35 години од Западен Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија) решени да направат разлика во нивната заедница.

За да учествуваат во програмата, тимовите ќе треба да покажат: нивната мотивација да учат за социјалното претприемништво и да се вклучат во регионална интеркултурна програма; нивната амбиција да развијат конкретна идеја со општествено влијание;  нивната подготвеност да учат од другите во регионот.

Повикот за апликации RISE завршува на 1 октомври 2023 година. Заинтересираните можат да аплицираат овде.

Според тимот на RYCO, суштината на програмата RISE Journey лежи во нејзината поддршка на младите луѓе од Западен Балкан во трансформирањето на нивните идеи во одржливи социјални претпријатија. Имплементиран од шесте локални структури кои работат во регионот, Патувањето RISE им нуди на учесниците 9-месечна програма поделена на поглавја за идеја и инкубација.

„Поглавјето ‘Идеација’ им нуди на младите претприемачи низа курсеви за обука, тренерски сесии, состаноци и програма за менторство што ќе им овозможи да ги трансформираат своите идеи во одржливи социјални и еколошки проекти. На крајот од ова поглавје, учесниците имаат можност да го претстават моделот на социјално претпријатие, истакнувајќи го неговото влијание и одржливост. Двете најперспективни идеи ќе бидат наградени со грант од 3.000 евра за развој на бизнисот и мобилност, како и пристап до поглавјето за инкубација“, велат организаторите на повикот.

Според нив, ова следно поглавје го проширува својот дофат на регионално ниво. Додека го тестираат и потврдуваат нивниот концепт за социјално претпријатие, младите социјални претприемачи ќе имаат можност да се сретнат со своите врсници на настан во Босна и Херцеговина (RISE Bootcamp) и програма за мобилност во Западен Балкан (RISE Expedition). „Оваа година RISE ќе донесе нов модел на соработка со имплементација на Хакатон стимулирачки иновации за помирување“, посочуваат организаторите.

Тие објаснуваат дека пороектот RISE има за цел да отвори нови области на помирување за младите луѓе од Западен Балкан преку социјално претприемништво.

„Дополнително, RISE промовира пристап до социјално претприемништво преку својата насочена програма за поддршка за младите луѓе во регионот кои се стремат да генерираат социјални или еколошки влијанија во нивните заедници. Од 2019 година, RISE веќе успешно поддржа 130 тимови составени од 365 млади луѓе во претворањето на нивните социјални идеи во реалност. За таа цел, проектот активно работи на збогатување на пејзажот на социјалното претприемништво преку зајакнување на вештините на шест локални структури за поддршка (ARNO, Balkan Green Foundation, IEC Tehnopolis, Nesto Vise, Smart Kolektiv и Yunus Social Business Balkans)“, соопштуваат од RYCO.

Инаку, проектот RISE е кофинансиран од Agence française de developpement, Европската унија, Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO) и Француско-германската канцеларија за млади (OFAJ). Проектот се развива во партнерство со Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO), Groupe SOS PULSE, Младинската мрежа на Југоисточна Европа (SEEYN), Француско-германската канцеларија за млади (OFAJ), ARNO, Balkan Green Foundation, Нешто Више , Smart Kolektiv, IEC Tehnopolis и Yunus Social Business Balkans.