Отворен е новиот скејт парк во Скопје

На кејот на реката Вардар денеска беше пуштен во употреба новиот скејт-парк. Опремен со девет справи и рампа на асфалтна подлога, паркот според навите на градските власти ќе може да се користи секој ден од 10 до 24 часот, од март до декември.

Отворен новиот скејт парк во Скопје

„Направен е по сите европски стандарди за правење на вакви скејт паркови. Димензиите на овој скејт парк се 15 метри во ширина и 50 метри во должина. Во тој простор има 9 справи и ограден е со ограда која е на задоволителна висина. Имаме улично осветлување кое што овозможува овој скејт-парк да се користи и во ноќните часови. Задоволството кај младите е огромно за оние кои сакаат малку адреналински спортови“ рече скопскиот градоначалник, Коце Трајановски.

33

Од Градот најавуваат дека ќе ангажираат инструктори кои покрај тоа што ќе се грижат за редот и безбедноста во скејт-паркот, на сите заинтересирани ќе им бидат на располагање за совети, обука и едукација за возење на скејтборд, ролери и БМХ велосипеди. За изградба на паркот, од буџетот на Град Скопје се издвоени околу 200.000 евра.

22

Новиот адреналинскиот парк беше дел и од изборните ветувања. Ова e втор скејт парк  во Скопје, по тој во Карпош, за чија функционалност имаше многу поплаки од скејтерите во Скејтборд Асоцијацијата на Македонија С.А.М.