Нов начин за читање со помош на 3-Д печатачите

Слепите и децата со оштетен вид сега ќе можат да ги искусат сликовниците со помош на развојот на технологијата за 3-Д печатење.

Нов начин за читање, една 3-Д испечатена книга по друга

Истражувачите од Универзитетот на Колорадо создадоа нов проект кој може да конвертира стандардни сликовници во 3D печатени страници, допуштајќи децата со визуелно оштетување да ги следат илустрациите со допир, додека приказните се читаат на глас.
Том Yeh, асистент професор во Одделот за компјутерски науки на универзитетот кој го режираше проектот, вели дека целта на проектот „тактилни сликовници“ е да се користат компјутерските науки за животот луѓето да се направи подобар.

„Сфатив што можеме да направиме нешто значајно со толкувањето слики од овие книги за деца користејќи математички дијаграми”, рече тој.

„Овој проект е многу потежок отколку што предвидовме, но тоа, исто така, многу повеќе наградува.”

Проектот беше создаден во партнерство со Сидро Центар, организација во Денвер посветена на поддршка и едукација на деца со оштетен вид. Извршниот директор на центарот, Алис Applebaum, објасни за сајтот Mashable, кои книги може да се прочитаат со помош на допир.

„Ние често додаваме текстура на книгите; имаме една хотелска соба, каде што го додадовме Брајовото писмо и други работи со кои децата можат да ги почувствуваат приказните “, рече таа.

„Тоа е исто како кога ние учиме како да читаме со нашите очи, но тие им помагаат во учењето со сите нивни други сетила.

Бидејќи многу деца не почнуваат со читање на Брајовото писмо до возраст од 6 години, оваа програма им дава шанса на децата да читаат со нивните семејства и кога се помали, како и да ги користат своите раце за да истражуваат.

Applebaum вели дека центарот отсекогаш ги правел овие тактилни книги, но „на старомоден начин,” со сечење и вметнување текстурни предмети на традиционалните сликовници.

„Тоа е уште една можност за децата со оштетен вид да доживееат писменост на поинаков начин”, рече Applebaum.

„Дали тоа ќе ги направи подобри читатели? Не мора да значи, но тоа ќе ги направи посвесни за она како изгледа светот.”

Истражувачите на универзитетот конвертираа слики во 3D печатени книги преку алгоритми. Yeh изјави дека крајната цел е да се насочат кон процесот, па едукатори и родителите на децата со оштетен вид ќе можат да направат слика од книгата за деца и да ја испратат на 3Д печатач за да се создаде тактилна книга.

„Ние ги истражуваме научните, техничките и човечките прашања што мораат да се решат пред оваа визија, за да може да биде целосно реализирана”, рече тој.

„ Секое дете генерално има различен начин на оштетување на видот, а идејата е да се прилагоди секоја книга за секое дете”.

Abigale Stangl е истражувач за проектот и студент во Atlas, мултидисциплинарен институт на Универзитетот во Колорадо. Таа вели дека повратните информации од деца од Сидро центарот се од суштинско значење за нивната работа.

„Видовме потреба и можност да се направат некои од овие практики поефикасни и да се подржи развојот на алатки и ресурси за учење”, изјави таа Mashable.

3D печатењето во голема мера еволуираше во последниве години, со потенцијал за промена на производството на сè, од мода до оружје. Yeh рече дека се надева дека проектот ќе ја направи оваа технологија подостапна за јавноста.

Неколку интерфејси постојат за дизајнирање 3D модели, вели Yeh, како што се Google SketchUp, но малку од програмите се создадени за потребите на родителите. Проектот во моментов тестира софтвер програми и прави работилници за родителите да учат како да креираат сопствени книги. Истражувачите се надеваат дека еден ден ќе обезбедат упатства и алгоритми на нивниот веб-сајт, па родителите ќе можат да создаваат производи со сопствени 3D печатари. Во моментов, тактилни книги се убави, но многу напорни и скапи.

„Прифатливата 3 Д печатачи, треба да бидат достапни во многу блиска иднина”, рече тој.

„За две до три години, 3- Д печатачи може да биде помалку од 1.000 долари.” вели Yeh.

Извор: Maschable

Превод: М.К