Најнебезбедните лозинки во 2015 година

Компанијата за менаџирање на лозинки SplashData ја објави годишната листа на најпопуларни лозинки за изминатата година.

SplashData анализирале околу две милиони лозинки кои биле пробиени минатата година, со цел да ги најдат најчесто пробиваните и најмалу безбедни лозинки, пренесува Business Insider.

Повеќето од лозинките на листата на SplashData доаѓаат од корисници од западна Европа и Северна Америка.

Први на листата, очекувано, се „123456“ и „password“, но фрази како „monkey“, „dragon“ и „princess“ исто така се нашле во првите 25 најнебезбедни лозинки.

SplashData предлагаат користење на лозинки кои имаат осум или повеќе карактери, со различни видови на симболи (букви, бројки и симболи) и користење на различни комбинации од кориснички имиња и лозинки за различни веб страници.

Ова е целосната листа на небезбедни лозинки на SplashData:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. football
 8. 1234
 9. 1234567
 10. baseball
 11. welcome
 12. 1234567890
 13. abcd123
 14. 111111
 15. 1qaz2wsx
 16. dragon
 17. master
 18. monkey
 19. letmein
 20. login
 21. princess
 22. qwertyuiop
 23. solo
 24. passw0rd
 25. starwars