МОСТ: Изборите поминаа со низа нерегуларности и притисоци врз гласачите

Граѓанската асоцијација МОСТ оценува дека изборниот ден поминал со висока излезност на граѓаните, имало нерегуларности во постапката на гласање и постоеле сериозни индиции за поткуп и за притисоци врз гласачите на одредени гласачки места.

Набљудувачите на гласачките места забележале агитирање на гласачи, зголемен број на случаи на фотографирање на гласачките ливчиња зад параваните, што според нив, укажува на индиции за поткуп и за притисоци кои се случувале надвор од гласачките места. Тие забележале и обиди за групно и семејно гласање, како и нарушена тајност на гласањето.

„Вечерта по завршувањето на гласањето, кај дел од општинските изборни комисии забележан е неред и хаотична работа, како и поправање на технички грешки во записниците доставени од избирачките одбори. Дополнително, неколкупати е забележано доставување на гласачки кутии кои не биле запечатени со сигурносни ленти, со што е направена повреда на постапката за пакување и за заштита на доверливиот изборен материјал“, велат од МОСТ.

Оттаму потсетуваат дека на неколку дена пред изборите, на веб-страницата за проверка во избирачкиот список се појавија технички проблеми, односно поголем број граѓани реагираа дека не можат да се пронајдат во него.

Во однос на работата на општинските изборни комисии, од МОСТ заклучуваат дека тие не биле доволно обучени за начинот на избор на членовите на избирачките одбори, како и за ракување со софтверот.

За ДИК, од МОСТ велат дека имало неконзистентност во однос на инструкциите за новото упатство на ДИК за важечко ливче, според кое само заокружувањето е валиден начин на обележување на гласачкото ливче.

Мета