Македонија нема да кандидира филм за Оскар

Ниту „Балканот не е мртов“ на Александар Поповски, ниту „Соба со пијано“ на Игор Иванов – Изи не ги исполнуваат условите и критериумите да бидат номинирани за наградата „Оскар“ за филмови од неанглиско говорно подрачје, одлучи жири составено од Друштвото на филмски професионалци на Македонија.

„Според темите кои се третирани и начинот на кој се прикажани во двата филма,  комисијата едногласно донесе одлука оваа година да не кандидира ниеден филм“. Со тоа комисијата едногласно донесе одлука оваа година да не кандидира ниеден филм.– стои во соопштението од Друштвото.

Извор: Вест