Италијанците изеле речиси 240 тони сладолед за време на викендот

Излегувањето од изолација, италијанците го прославија со својот омилен деликатес, сладоледот, пренесува босански „Аваз“.

По неколку недели поминати во своите домови, многумина одлучија да се почестат со сладолед. Индустријата е спасена, соопштија од Националната конфедерација на земјоделските производители „Колдирети“.

Во земјата има 39.000 слаткарници кои вработуваат 150.000 луѓе, а на годишно ниво продаваат сладолед кој им носи профит од 2.8 милијарди евра. Речиси 240 тони сладолед е изеден минатиот викенд во Рим и во провинцијата Лацио, но, во деликатесот подеднакво уживале и во другите делови на земјата.

Потрошувачката не се должи само на завршувањето на изолацијата, туку и на температурите кои се над просекот. Во Италија, ова е најтопла година откако започнале мерењата во 1880 година.

Секој Италијанец просечно јаде повеќе од шест килограми сладолед на годишно ниво.