Идеалните компании за работа според студентите во САД

Американските студенти од повеќе академски области го избраа Гугл како најпосакувано место за работа по дипломирањето, покажа последната анкета на консултантската компанија Universum.

google-malaysia-3

Во истражувањето компанијата користела податоци од годишното истражување меѓу студентите кои студирале во пет насоки – бизнис, инженерство, компјутерски науки, природни науки и хуманистички науки. Притоа Гугл се најде на топ 10 листата од секоја област, ако најпосакувана компанија за работа. За да се направи истражувањето анкетирани биле над 46000 студенти.

Според Wall Street Journal, студентите биле прашани да изберат меѓу наведените 230 компании за кои веруваат дека се идеални работодавачи.

Целата листа може да се види ОВДЕ , а во продолжение се издвоени и Топ 5 најдобри компании во секој сектор.

Студентите по бизнис:

 1. Google
 2. Walt Disney Company
 3. Apple
 4. Ernst & Young
 5. J.P. Morgan

Студентите по инженерство:

 1. Boeing
 2. NASA
 3. Google
 4. Lockhead Martin
 5. General Electric

Студентите по компјутерски науки:

 1. Google
 2. Microsoft
 3. Apple
 4. Amazon
 5. Facebook

Студентите по природни науки:

 1. National Institutes of Health
 2. Mayo Clinic
 3. Centers for Disease Control
 4. American Cancer Society
 5. Environmental Protection Agency

Студентите по општествени науки:

 1. Walt Disney Company
 2. Google
 3. U.S. Department of State
 4. United Nations
 5. Teach for Americа

Извор: Businessinsider