Хронично болните да се вратат на работа, а породилното да се продолжи до крајот на 2020, предлага Комисијата за заразни болести

Комисијата за заразни болести донесе предлог одлука хронично болните лица да се вратат на работа, освен за оние лица кои имаат извештај од специјалист за егзацербација на болеста, а одлучи и работничките кои се на продолжено породилно отстуство, дека тоа ќе трае до 31.12.2020 година.

Од Комисијата соопштија дека истовремено продолжува и ослободувањето од работа на бремените жени.

Во врска со родителите со деца до 10 години, од Комисијата посочија дека за ова прашање ќе одлучуваат на следниот состанок.

Предлог одлуката на Комисијата ќе се достави до Владата на Република Северна Македонија, која ја носи конечната одлука по овие прашања.

* Оваа содржина е изработена со помош на Европската Унија во рамките на Проектот за младинско изразување. За објавените содржини е одговорен Младински образовен форум и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.