Годишен концерт на Мандолинскиот оркестар на МКЦ

Мандолинскиот оркестар на Младинскиот културен центар вечерва (26 февруари) во киното „Фросина“ ќе го одржи својот традиционален годишен концерт.

Годишен концерт на мандолинскиот оркестар при МКЦ

 

Оркестарот ќе свири под диригентската палка на Ванчо Јовчев, а на програмата се дела од Чајковски, Вебер, Хендл, Бах, Дворжак, Шопен, но и од повеќе македонски автори.

Мандолинскиот оркестар на МКЦ е формиран во 1981 година. Во својата програма вклучува дела од сите правци и музички епохи од областа на класиката, обработки, стилизации и творби од народното творештво на Македонија, како и најсовремени теми кои се музички тренд на младите.

Членови на оркестарот се ученици од основните и средни училишта и студенти од различни факултети. Сепак ансамблот повеќе од три децении успешно ги надминува границите на музичкиот аматеризам.

Концертот почнува во 20 часот, а влезот за посетители е слободен.