[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј

Титан и Реј, или Сатурн VI и V, најголемите сателити на планетата Сатурн беа фотографирани од леталото на американската вселенска агенција НАСА – „Касини“ на 23 декември. Боите на фотографиите се природни, стои во официјалното соопштение.

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и РејТитан, најголемиот сателит на шестата планета од Сонцето  е единствениот природен сателит кој има густа атмосфера и единствениот објект близу до Земјата за кој постојат докази дека има течност на површината. Реј пак е ледено тело и  деветти најголем сателит во Сончевиот систем.

Ова се постари фотографии од двата сателити :

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј

[Галерија] Сатурновите сателити Титан и Реј