FX3X е дел од два номинирани филмови за Оскар за најдобри визуелни ефекти

„Guardians of the Galaxy“ и „Captain America: The Winter Soldier“ се двата филмови кои влегоа во трката за Оскар за филмови со најдобри визуелни ефекти, а на кои работеа артистите од македонската компанија за анимација и визулени ефекти FX3X.

Покрај овие два филма, меѓу петте номинирани за престижната статуетка во категоријата за најдобри визулени ефекти се и „X-Man: Days of Future Past“, „Dawn of the Planet of the Apes“ и „Interstelar“.

Вкупната листа на филмови на кои ФХ3Х беше соработник во 2014 година, освен двата номинирани и „Edge of tomorrow“, ги содржи и филмовите: „RoboCap“, „Jersey Boys“, „Hercules“, „Lucy“, „The Giver“ и „Exodus“.

Церемонијата на доделување на Оскарите ќе се одржи на 22 февруари.