[Фото] Изграден Партенонот од 100.000 забранети книги

Аргентинската уметница Марта Минухин го покажа огромното уметничко дело која го нарече „Партенон на книги“, поставено во Фридрихплац во Касел, Германија. Објектот  содржи повеќе од 100.00 забранети книги од светот, а е замислен да биде споменик на демократијата и интелектуалната слобода.

Локацијата е избрана поради нејзината историска значајност. Во 1933 година, нацистите изгореле две илјади книги таму, во таканаречената Aktion wider den undeutschen Geist (Кампања против негерманскиот дух). Биле уништени книги напишани од комунисти, Евреи и пацифисти, заедно со сè друго што се сметало за „негерманско“.

Минухин го избрала Партенон – една од најголемите структури на Античка Грција, поради неговиот симболизам на издржливост и демократија низ вековите.

Минухин создала сличен Партенон во 1983, после падот на диктаторството во нејзината демократија. Оригиналниот El Partenon de libros, вклучува книги кои претходната влада ги забранила. На крај, дозволила јавноста да земе што сака за своите приватни библиотеки.

📚🐛#parthenonofbooks #documenta14 #kassel #casselfornialove

A post shared by Saya (@_supersayajin) on

Parthenon of Books #parthenonofbooks #documenta14 #d14 #kassel #casselfornia

A post shared by Phillip (@ahoisparky) on

#documenta14 #bannedbooks #parthenonofbooks #minujin #martaminujin

A post shared by AlexanderGorlin (@alexgorlin) on