ЕУ дозволи продолжување на „Брегзит“ до 31 јануари

Европската Унија прифати продолжување на рокот за излегување на Велика Британија од Унијата до 31 јануари 2020 година, според изјавата пренесена на Твитер на претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск.

Туск пишува дека ЕУ ќе дозволи таканаречена „флекстензија“, што значи дека Велика Британија ќе може да ја напушти Унијата и пред овој краен рок доколку договорот за „Брегзит“ биде прифатен од британскиот парламент.

Ова продолжување на рокот доаѓа откако британските пратеници се подготвуваат да гласаат на предлогот на премиерот Борис Џонсон за вонредни избори кои би се одржале на 12 декември.