Еколози од Шри Ланка во судска борба против криумчарење слонови

Еколозите од Шри Ланка го оспоруваат судскиот налог издаден претходно овој месец, со кој ќе се овозможи враќање на 14 незаконски заробени слонови на луѓе обвинети за купување од трговци-криумчари, пренесува АП.

Еколозите и адвокатите застапници за слоновите велат дека судскиот налог од 6 септември е базиран на владин декрет со кој се кршат законите за заштита на животната средина во Шри Ланка. Тие се плашат дека наредбата може да поттикне повторно оживување на трговијата со диви слонови, ставајќи ги во опасност.

Во четвртокот, истиот судија во главниот град Коломбо одби да ја поништи наредбата за ослободување на слоновите, рече адвокатот Равиндранат Дабаре, кој го поднесе барањето. Па, сега најави дека ќе одат пред повисоките судови.

Слоновите се почитуваат затоа што биле суштински дел од верските и културните фестивали во Шри Ланка многу векови. Тие се особено свети за будистите, кои сочинуваат 70% од 22 милиони луѓе во земјата, бидејќи се верува дека тие се слуги на Буда и претходна инкарнација на самиот Буда.

Да се има слон во домашниот двор, исто така, одамна е знак на богатство, моќ и привилегија. Иако фаќањето диви слонови е забрането со децении, владините записи покажуваат дека има 219 слонови во заробеништво – 132 чуваат приватни сопственици, а останатите се под грижа на владата.

Нелегалното заробување на слонови бебе датира најмалку од 2007 година. Но, работите зоврија во 2015 година, кога службениците од дивиот свет запленија 38 слонови кои наводно биле фатени во дивината и биле продадени на богатите луѓе, вклучувајќи будистички монах и судија.

Шест години подоцна, ова прашање се враќа во вестите откако судот во Коломбо нареди враќање на 14 од слоновите на нивните наводни сопственици. Наредбата се заснова на владин декрет во август, кој дава насоки како да се регистрираат слоновите како домашни миленици, да се распоредат на работа и верски фестивали и да се обезбеди храна и безбедност за животните. Активистите стравуваат дека тоа ја загрозува благосостојбата на слоновите, а експертите велат дека декретот го ослабува правниот пристап во случај на злоупотреба на животни.

Судската одлука минатата недела дојде откако адвокатот Аџит Патирана, кој ги застапуваше сопствениците на слоновите, побара од судот да ги ослободи. Тој рече дека владата – преку декретот – им дозволува на сопствениците да ги регистрираат своите животни во рок од три месеци.

Рукшан Јајавардене, конзерватор, рече дека наредбата ќе доведе до заживување на трговијата. „Слоновите повторно ќе бидат заробени, на ист начин како што беа фатени претходно“, рече тој.

Активистот за заштита на животната средина, Саџива Чамикара, рече дека декретот дошол по неколкугодишниот притисок врз владата од сопствениците на слонови да спроведе метод за регистрација на животните што биле фатени илегално.

Според претходните прописи, сопствениците мораа да го достават педигрето на слонот за да го регистрираат во одделот за диви животни, рече Чамикара. Но, новите прописи го заобиколуваат ова, дозволувајќи им на сопствениците да регистрираат слонови без доказ за потекло, што ќе им овозможи да им дадат правен статус дури и на оние што можеби биле незаконски заробени, додаде тој.