Децата од социјално ранливите категории во Општина Центар од февруари ќе добијат бесплатни стоматолошки услуги

Децата од прво до деветто одделение од социјално ранливите категории во основните училишта во Општина Центар ќе можат да одат на прегледи и да користат услуги како поправки на заби или изработка на протези во рамки на Стоматолошкиот факултет во Скопје.

Периодот на користење на овие услуги е од февруари до јуни и од октомври од јануари, со вкупен износ од 50.000 денари, информира Општина Центар.

Проширувањето на соработката за негата на оралното здравје беше повод за средбата на градоначалникот Горан Герасимовски и првата дама Елизабета Ѓоргиевска која е раководител на катедрата за детска и превентивна стоматологија при Стоматолошкиот факултет на УКИМ, деканот Ќиро Ивановски и продеканката за настава Сања Панчевска.

Дополнително, од Општина Центар посочуваат дека на средбата била продолжена и соработката со Стоматолошкиот факултет кај децата од 3 до 6 години од предучилишните установи, како и кај учениците од прво и второ одделение од сите основни училишта во општината.

Соработката се однесува на предавања и практични вежби во градинките и училиштата од стручни лица од Стоматолошкиот факултет, за начинот на четкање на забите, правилното одржување на оралната хигиена и влијанието на здравата исхрана врз целокупното орално здравје.