29 лица загинаа во пожар во ноќен клуб во Истанбул

Во пожар во ноќен клуб во Истанбул кој во моментов се реновира денес загинаа најмалку 29 луѓе, јавува „Еуроњуз“. Неколку лица меѓу кои и менаџерите на клубот се приведени за распит.

Барем едно од лицата е згрижено во болница, изјавија од канцеларијата на гувернерот на Истанбул.

Ноќниот клуб „Маскарада“ кој беше затворен поради реновирање, се наоѓа на приземје и во подрумските простории на 16-катна станбена зграда во вкартот Бешикташ во европската страна на градот пресечен со Босфорт.

Пожарот во моментов е изгаснат.

Истанбулскиот гувернер Давут Ѓул пред новинарите кои беа на местото на настанот, изјави дека причината за пожарот е под истрага, а се верува дека жртвите биле вклучени во реновирањето.

Надлежните досега приведоа пет лица за распит, меѓу кои и менаџери на клубот и едно лице надлежно за реновирањето, изјави министерот за правда.