[Инфографик] Најскапата Олимпијада досега

Трошоците за Олимписките игри во Сочи, кои според извештаите надминуваат 51 милијарда долари, ја прават најскапата Олимпијада на сите времиња. Дури и во споредба со мисијата на НАСА на Марс, која чини околу 2.5 милијарди, сумата која руските власти ја потрошија за организацијата на Игрите делува астрономски – особено ако се знае дека дури 96.5% од парите за Олимпијадата ќе ги платат руските даночни обврзници. Еве уште некои факти за трошоците на оваа Олимпијада:

[Инфографик] Најскапата Олимпијада досега

 

Извор