[Фото] Антиводич: Аквадуктот е врв на негрижата за културното богатство

„Врв на негрижа за културно богатство, срам за градот и државата. Малце ќе ми биде остатокот од животот да го заборавам тоа што го видов“.

Ова е описот по посетата на Скопскиот аквадукт од „Антиводич“, кој е водич што сака да потсети дека одредени локации не се за туристи поради лоша сигнализација и небрижност кон културното богатство.

Аквадуктот претставува едно од позначајните знаменитости и наследства на Скопје. Тој со својата должина од 385 метри е единствен во Македонија и еден од трите сочувани аквадукти на просторот на поранешна Југославија, покрај тој кај Бар во Црна Гора и Диоклецијановиот аквадукт кај Сплит.

За историскиот објект кај скопско Визбегово, долго време се споменува процес за негова конзервација и реставрација, но, сепак, Аквадуктот низ годините се повеќе е руиниран и потонува во негрижа.

Фото: Антиводич