ЕХО Фестивал на планински филм: 35 филмови и гости од Полска, Украина и Франција

Во вторник започнува осмото издание на фестивалот за планински филмови ЕХО, кој ќе трае до 27 октомври.

Организаторите за годинава најавуваат најбогата филмска и презентациска програма досега, со 35 филмови од автори од 13 земји и тројца меѓународни презентери – гости од Полска, Украина и Франција. и подршка од домашен терен со уште две презентации.

Проекциите и годинава ќе се одржуваат во три киносали, кино Милениум, кино Фросина и Џепното кино во МКЦ.

„Имаме голема работа пред нас да го искусиме сето она кое го работевме напорно во целата 2017та година.
Ехо одекнува најмоќно до сега“, велат од ЕХО.

Во продолжение, погледнете ја фестивалската програма:

Кино Милениум / вторник / 24.10.2017
19:00 Лунаг Ри / Јоаким Хелингер, Ханс-Петер Штаубер, Германија, 2016, 19′
19:19 Слекер / Макс Лоу, САД, 2017, 9′
19:28 На потешкиот начин / Џереми Лургио, САД, 2016, 20′
20:00 Официјално отварање на фестивалот / коктел
20:30 Одметник – Легендата за Фред Беки / Дејв О’Леск, САД, 2017, 95′

Кино Фросина / среда / 25.10.2017
17:00 Движења / Мартина Спурна, Чешка, 2015, 42′
17:42 Со страв / Метју Њутон, Австралија, 2016, 12′
17:54 Доктори во планините / Јержи Поребски, Полска, 2017, 63′
19:00 Пауза 15’
19:15 Презентација на Јована Тозија од ‘На Точак’.
19:30 Питер Хабeлер / Франц Хинтербрандер, Макс Ричел, Германија, 2017, 47′
20:15 Пауза 15’
20:30 Презентација на Ана Фигура / Полска / „Татрите“, 45’
21:15 Пајаци / Филипо Салвиони, Италија, 2016, 100′

Џебно кино / среда / 25.10.2017
17:00 На север од познатото / Гевин Меклург, Канада, 2017, 52′
17:52 Во галаксии близначки – Искуството на Гренланд / Јохен Шмол, Австрија, 2016, 53′
18:44 Кангченџунга / Кристина Рачвал, Полска, 2016, 19′
19:03 Урука II – Издание Багабус / Ерик Григоровски, Канада, 2017, 8′
19:11 Од морето / Џоел Шарп, Австралија, 2017, 6′

Кино Фросина / четврток / 26.10.2017
17:00 Морски номади: далечната страна на светот / Нико Едвардс, САД, 2016, 45′
17:45 Слушање / Палмер Морс, САД, 2016, 10′
17:59 621км нон-стоп / Филип Фортин, Франција, 2015, 52′
18:51 Жан Троиле, Секогаш авантурист / Себастијан Деврин, Швајцарија, 2016, 54′
19:45 Пауза 15’
20:00 Презентација на д-р Билјана Гичевски / Споменик на природа „Слатински извор“, 30′
20:30 Презентација на Томас Делфино / Франција / Професионален сноубордер, 45′
21:15 Пауза 15’
21:30 Елементите / Томас Галасек, Чешка, 2016, 87′

Џебно кино / четврток / 26.10.2017
17:00 По која цена / Томи Деј, САД, 2016, 12′
17:12 Ајде да играме / Јирка Краточвил, Чешка, 2017, 42’
17:54 Соло БЕЈС – од качување до скокање / Ксавиер Кол, Шпанија, 2016, 37′
18:31 Планината не сака / Филипо Салвиони, Италија, 2017, 24′
18:55 Чувство на восхит / Метју Ле Ло, Франција, 2017, 4′
18:59 Во планините / Џонатан Џ Скот, В. Британија, 2017, 3′
19:02 Монвизо, љубов моја / Фабио Џаноти, Италија, 2016, 32′
19:34 Помеѓу небото и врвовите / Николас Ерон, Франција, 2017, 25′

Кино Фросина / петок / 27.10.2017
17:00 Преку границите: Приказната за Еторе Кастиљони / Андреа Азети и Федерико Маса, Италија, Швајцарија, 2017, 66′
18:06 Белиот лавиринт / Матијас Маер, Австрија, 2016, 52′
18:58 Опашката на земјот / Рус Вакрилов, Бугарија, 2016, 32′
19:30 Пауза 15′
19:45 Марина Коптева / Украина/ „Качување на големи карпи: женска перспектива“, 45′
20:30 Прогласување на победниците 45′
21:15 Пауза 15′
21:30 Во Гора / Енди Колет, Франција, 2017, 45′

Џебно кино / петок / 27.10.2017
17:00 Проектот Лапнор / Виле Куру и Томи Ванска, Финска, 2017, 33′
17:33 “Rock Empire”, 8a – две девојки на голема карпа / Станда Митач и Јакуб Фраивалд, Чешка, 2017, 34′
18:07 Крисп – Во потрага по заедничка земја / Филипо Салвиони, Италија, 2016, 44′

Влезот за проекциите е слободен.