Владата усвои план за енергетска ефикасност со кој треба да се заштеди потрошувачката на струја за 2018 година

Владата на вчерашната седница го усвои третиот акционен план за енергетска ефикасност, што Република Македонија се обврзала пред ЕУ дека ќе го донесе до 30 јуни 2016 година, но тоа досега не е направено, пренесува агенцијата Мета.

Овој акциски план, според проценките и очекувањата, ќе донесе заштеди на целокупната крајна потрошувачка на електрична енергија во Македонија за 2018 година.

Премиерот и министрите го усвоиле и предлогот за поведување постапка за водење преговори за склучување договор за статус меѓу Владата на Република Македонија и Европската Унија, како и нацрт-текстот на договорот, за акции спроведени од страна на Агенцијата за европска гранична и крајбрежна стража во Република Македонија, како основа за водење на преговори. Со овој договор треба да се олесни учеството на пограничната агенција на ЕУ, Фронтекс, во заштитата на јужната граница и се однесува на начинот на кој ќе дејствува стражата на границата.

Владата на Република Македонија го разгледа и ги усвои извештајот за извршени преговори со владата на Република Косово за реципрочно признавање на возачки дозволи, како и информацијата за активности што треба да бидат преземени за отворање на новиот граничен премин со Косово, Белановце – Станчиќ.

На седницата било разговарано и за депонијата во Струга, при што е констатирано дека проблемот се појавува поради несоодветен третман на отпадот. Владата одлучила дека е потребно спроведување соодветно долгорочно решение, но и дека треба да се најде системско решение за сите депонии на територијата на Република Македонија.

Во однос на штетите од невремето што на 15 јули го зафати Струмичко-радовишкиот Регион, Владата донесе одлука да ги обесштети земјоделците, поради што го задолжи Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство да формира комисии што ќе извршат увид за утврдување на настанатите штети.