Твитер акција за ослободување на #JaвенПростор

Твитер заедницата активно започна да го користи хаштагот #ЈавенПростор со цел да укаже на возачката некултура, прекршоците и неказнивоста при узурпацијата на пешачките и велосипедските зони, но и разни апсурдни ситуации низ целиот заеднички јавен простор.

Скопје, но и останатите градови низ низ земјава функционираат како еден огромен паркинг што се шири, го „јаде“ и окупира слободниот простор. Насекаде автоцентрични сегменти и возачи кои „се враќаат за пет минути“, а остануваат несоодветно паркирани со часови.

Истовремено, угостители „распослани“ со свои тераси, а насред пешачка или велосипедска патека никнуваат и разни објекти, знаци, светилки…