Турција ја укинa забраната за „Википедија“

Забраната на Турција за онлајн енциклопедијата „Википедија“ која траеше повеќе од две години е укината откако вчера официјално Уставниот суд пресуди дека претставува повреда на слободата на изразување.

Забраната стапи на сила во април 2017 година поради написи кои ја поврзуваа Турција со терористички организации.

Фондацијата Викимедија, непрофитна организација која е сопственик на Википедија се обрати до највисокиот суд во Турција да ја оспори забраната.